ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. στα Χανιά και στο 2ο Chania Business Forum

ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΕΕΔΕΓΕ)
Ακαδημίας 6, 106 71 Αθήνα
212 2543187-0515
www.eedege.gr

Τα μέλη του Δ.Σ του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών παρακολούθησαν τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στα Χανιά.

Ακόμα, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών συμμετείχε στο 2ο Chania Business Forum, που ακολούθησε μετά τη Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε. Η Πρόεδρος, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Γη, ο Προορισμός, ο Πολιτισμός, το θέμα του φόρουμ, και ως πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών θα ήθελα πρώτα να σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτούς τους τομείς.

Όπως προκύπτει από μελέτη της ICAP, οι περισσότερες εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες ανήκουν στον τομέα του Τουρισμού με ποσοστό 29,8%. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα υψηλότερα ποσοστά εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου (29,4%), στην Κρήτη (27,2%), στη Μακεδονία (25,9%) και στα νησιά του Αιγαίου (25,3%), ενώ η μικρότερη συμμετοχή γυναικών εντοπίζεται στη Θράκη (18,3%). Στην Αττική το ποσοστό των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 23%. Συνολικά, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος των εταιρειών, τόσο μειώνεται το ποσοστό που διοικείται από γυναίκες και αυτό είναι ένα επιπλέον πεδίο προβληματισμού.

Ας δούμε όμως τι γίνεται και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας βάδιζε φθίνουσα από το 1998 έως το 2008. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συγκρατημένη αντιστροφή του φαινομένου, που σχετίζεται με την κρίση και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. Όσον αφορά στις γυναίκες, έρευνα έδειξε ότι στο πρόγραμμα των νέων αγροτών για το 2018, οι γυναίκες αποτέλεσαν το 30%, δείχνοντας μία δυναμική παρουσία.

Στον τομέα του πολιτισμού ευτυχώς υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και δυνατότητες ισότιμης ανέλιξης για άνδρες και γυναίκες. Ο πολιτισμός μπορεί πραγματικά να αποτελέσει προνομιακό πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που θα βοηθούν σημαντικά τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και την εικόνα της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο».

Στη συνέχεια, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν στον πολιτισμό, μιλώντας μέσα από την προσωπική της εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο, ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

«Είναι άμεση ανάγκη να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα πλαίσιο που θα δίνει έμφαση στην ανάδειξη των πολιτιστικών μας θησαυρών. Κάθε περιοχή της χώρας, κάθε πόλη και χωριό έχει κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Πρέπει να δώσουμε ώθηση σε νέες τουριστικές επενδύσεις με στόχο να δημιουργήσουμε πηγές εσόδων και απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε θέματα βασικών και υποστηρικτικών υποδομών, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας πάνω από όλα, το πολιτιστικό μας προϊόν.

Πάντοτε πίστευα ότι θα πρέπει ως χώρα να εστιάσουμε στο τρίγωνο πολιτισμός - ανάπτυξη - επιχειρηματικότητα, αν θέλουμε να προοδεύσουμε πραγματικά. Η ορθολογική και ισόρροπη, από πλευράς φύλου, αξιοποίηση του δυναμικού της Ελλάδας είναι επίσης κρίσιμη αν θέλουμε να επιτύχουμε οικονομική ανάταξη και να διασφαλίσουμε την άνευ όρων κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Το ίδιο σημαντική είναι και η ανάγκη ενίσχυσης - αλλά και αξιοποίησης - της επιχειρηματικότητας σε όλες τις μορφές της και ειδικά της γυναικείας. Μπορεί να διαφημίζουμε τη φιλοξενία μας αλλά θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε φιλόξενοι και απέναντι στην επιχειρηματικότητα».

Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την πραγμάτωση όλων αυτών των στόχων».

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το Δ.Σ. του ΕΕΔΕΓΕ συνεδρίασε στο Επιμελητήριο Χανιών, παίρνοντας αποφάσεις που αφορούν στην επερχόμενη Γενική του Συνέλευση.

EEDEGE-1.jpgEEDEGE-2.jpgEEDEGE-3.jpgEEDEGE-4.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραμματεία Προέδρου:
Ιωάννα Παπουτσή, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 212 254 3187
Μαριτίνα Κάντζιου, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 212 254 0515

Last modified onΤετάρτη, 06 Νοέμβριος 2019 16:17