Τι έμαθα στο Συνέδριο των Αισθητικών

Έχοντας αναλάβει την παρουσίαση του θέματος: «Εξυπηρέτηση Πελατών» στο 44ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αισθητικής, θεώρησα σκόπιμο να παρακολουθήσω μεγάλο μέρος του Συνεδρίου αυτού. Έφθασα έχοντας κατά νου ότι η βιομηχανία της ομορφιάς απευθύνεται στην βιολογική ανάγκη του ανθρώπου να απολαμβάνει την περιποίησή του, καθώς επίσης ότι ο τομέας της αισθητικής έχει μεγάλη ιστορία, γνωρίζει πρόοδο και αναμένεται να έχει ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου η «ομορφιά» αφορά άνδρες και γυναίκες και αποτελεί βασική συνισταμένη της προσωπικότητας του σύγχρονου ανθρώπου. 

Στο συνέδριο έμαθα επιπλέον ενδιαφέροντα πράγματα, όπως:

Ο κλάδος της αισθητικής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο ώστε πολλά επαγγέλματα, παρεμφερή η μη, να διεκδικούν μερίδιο στην αγορά από αυτόν. Έτσι ειδικότητες επαγγελματιών που δεν έχουν την εξειδίκευση της αισθητικού προσπαθούν να παράσχουν και αυτοί αντίστοιχες υπηρεσίες. 

Μιλώντας με την γλώσσα του Μάρκετινγκ, αυτή η ιδιομορφία, μπορεί να μετατραπεί από απειλή σε ευκαιρία.  Παρέχει την ευκαιρία στην αισθητικό για διαφοροποίηση και προκαλεί για προσπάθεια για άρτια παροχή Υπηρεσιών, που μαζί με τις εξειδικευμένες γνώσεις, θα φέρουν τον πελάτη σε αυτήν και μόνο. Γιατί κανένας άλλος επαγγελματίας δεν μπορεί να προσφέρει στον πελάτη αυτά που θα προσφέρει η αισθητικός με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις τεχνικές της.

Άκουσα για την επιστήμη της δερματοδιάγνωσης και για την χρησιμότητά της. Αντιλήφθηκα ότι ένα πρόβλημα στο δέρμα μπορεί να οφείλεται στην διατροφή ή στον καθιστικό τρόπο ζωής. Για αυτό η προσωπική προσέγγιση και η συζήτηση με τον πελάτη αναδεικνύει τις πηγές από όπου προέρχεται ένα πρόβλημά του, καθώς επίσης αποκαλύπτει ανάγκες και τις επιθυμίες του. 

Μιλώντας με την γλώσσα του Μάρκετινγκ η ανάλυση των αναγκών του πελάτη είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να του προσφερθεί το προϊόν και η υπηρεσία, ή και τα δύο μαζί, με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτόν. 

Συνειδητοποίησα την συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στην αισθητική, την διαιτολογία, την ιατρική, την δερματολογία και την γυμναστική. 

Με την γλώσσα του Μάρκετινγκ αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος της αισθητικής μπορεί να δημιουργεί συνέργειες με άλλους ενδιαφέροντες κλάδους, όπως την ιατρική, την διαιτολογία, την ψυχολογία και την γυμναστική. Και οι συνέργειες είναι το μέλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

‘Εμαθα την ανάγκη για την ανάπτυξη σχέσης με τον πελάτη και την διαρκή επαφή μαζί του, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα. Αντιλήφθηκα, επίσης, την σημασία των ποιοτικών πρώτων υλών και των σύγχρονων μηχανημάτων σε ένα Ινστιτούτο και τον ρόλο τους στην ποιοτική παροχή των Υπηρεσιών του. 

Με την γλώσσα του Μάρκετινγκ αυτό ανήκει στο Σχεσιακό Μάρκετινγκ σύμφωνα με το οποίο οι καλές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες και τους προμηθευτές βοηθούν για το θετικό τελικό αποτέλεσμα. Και εδώ πρέπει να τονιστεί η σημασία των επίπλων, των μηχανημάτων και των προϊόντων περιποίησης σε ένα Ινστιτούτο. Η ποιότητά τους και η σταθερή τους απόδοση συντελούν στην τελική παροχή του προϊόντος του Ινστιτούτου και φέρνει τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα και την πιστότητα των πελατών.

Έμαθα, επίσης, για την σημασία της συνεχούς ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις της επιστήμης της αισθητικής. 

Με την γλώσσα του Μάρκετινγκ αυτό σημαίνει την διάθεση για αλλαγή που πρέπει να διακατέχει μια αισθητικό, καθώς επίσης την διαθεσιμότητα για καινοτομία, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του κύκλου ζωής των υπηρεσιών και των προϊόντων ενός Ινστιτούτου Ομορφιάς. 

Είδα, λοιπόν, παραγωγικούς ανθρώπους, με ένα κοινωνικό επάγγελμα που προσφέρουν πολλά στην οικονομική ανάπτυξη και έχουν κοινωνικό αποτύπωμα. Εντυπωσιάστηκα με τις δράσεις του Δικτύου Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής, που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες σε άτομα που ζουν σε Ιδρύματα, Ψυχιατρεία και  Γηροκομεία. Αυτή  η ενέργεια αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές του Ηθικού Μάρκετινγκ, σύμφωνα με τις οποίες, μια Επιχείρηση ή ένας κλάδος οφείλει να επιστρέφει μέρος των κερδών στην κοινωνία, εκεί δηλαδή από όπου προέρχονται οι εργασίες της. Αυτό ο κλάδος της αισθητικής το κάνει με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο στην Ελλάδα.

Αυτές οι αρχές του Μάρκετινγκ, μαζί με άλλες βέβαια, περιέχονται στο νέο βιβλίο: «Καθημερινό Μάρκετινγκ», εκδόσεις Κριτική. Διαπίστωσα με χαρά στο Συνέδριο ότι αυτό το βιβλίο απευθύνεται στον κλάδο της αισθητικής, μιας και η απλότητα της γραφής του κάνουν αντιληπτές τις αρχές του Μάρκετινγκ στον αναγνώστη, μέσα από τις ευχάριστες ιστορίες του βιβλίου. 

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σε αυτό το Συνέδριο και εύχομαι σε όλες και όλους πάντα πρόοδο, επιτυχίες και ανάπτυξη!

Και μακάρι ο κλάδος της αισθητικής να οδηγήσει την Ελλάδα από το σύγχρονο «πάρε-δώσε» στο αρχαιοελληνικό: «δούναι και λαβείν» που αποτελεί και την ουσία της προσφοράς στην κοινωνία.

Και από ότι φαίνεται ο κλάδος της αισθητικής είναι ικανός και πρόθυμος να το κάνει. 

Last modified onΠαρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019 13:59
Οδυσσέας Κόλλιας

Ο Οδυσσέας Κόλλιας είναι εκπαιδευτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και μέντορας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά και κατέχει Master’s in Business Administration (MBA) από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Έχει διατελέσει στέλεχος στο τμήμα Marketing του ΟΤΕ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις πωλήσεις και το Marketing. Η ειδικότητά του στην εκπαίδευση ενηλίκων, όπου είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής, είναι η «Εξυπηρέτηση του Πελάτη», το «Marketing» και οι «Πωλήσεις». Διδάσκει σε πτυχιακά, μεταπτυχιακά και επιχειρησιακά προγράμματα συνεργαζόμενος με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και φορείς της δια βίου εκπαίδευσης. Έχει διδάξει σε πολλές επιχειρήσεις και συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΚΟΕ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την ΕΣΕΕ, την ΕΕΔΕ, την ΓΣΕΕ, το ΕΚΔΔΑ, τον ΕΟΜΜΕΧ. Έχει συγγράψει την εκπαιδευτική ύλη και διδάσκει στο e- learning πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Επικοινωνία και Εξυπηρέτηση Πελατών»: https://elearn.elke.uoa.gr/show_programs.php?catID=all&prID=593, καθώς και σε προγράμματα των ΕΛΤΑ και της ΕΣΕΕ. 

Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην ΓΣΕΒΕΕ και εθελοντής Μέντορας στο Early Warning Europe. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Αλφαβητάριο Υπηρεσιών» (Εκδόσεις Σταμούλης), «Μύθοι του Αισώπου και Επιχειρείν» (εκδόσεις Παπασωτηρίου), «Γιορτή στο Επιχειρείν» (εκδόσεις Rosili) και «Καθημερινό Μάρκετινγκ» (εκδόσεις Κριτική). 

Το επαγγελματικό του facebook είναι: Οδυσσέας Κόλλιας – Odyssefs  Kollias,  όπου αναρτά επιχειρηματικά νέα και σας περιμένει να γίνετε φίλες και φίλοι του, κάνοντας like σε αυτήν. 

Το Linkedin είναι: Odyssefs Kollias: https://www.linkedin.com/in/odyssefs-kollias-b3b4564a/ 

Και ο Instagram είναι: https://www.instagram.com/odyssefs_kollias/.

 

 

κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com