Δ.Ε.Κ.Α. σημαίνει Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Αισθητικής

Στις δύσκολες εποχές, που διανύουμε, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και κοινωνική κρίση αξιών, οι αισθητικοί επιλέγουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, και κυρίως το άγγιγμα, σε ομάδες ανθρώπων, που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής. 

Η καταπληκτική συγκυρία, είναι οτι, αυτή η ανθρώπινη προσφορά της ομάδας του ΔΕΚΑ, συμπίπτει με την επιστημονική ανάγκη, μιας κλινικής μελέτης, που έχει ανάγκη και η επιστημονική κοινότητα.

Έτσι απο τις αρχές του 2015, η ομάδα του ΔΕΚΑ, ενώ φροντίζει τους διαμένοντες στο Δρομοκαίτειο Θεραπευτήριο, κάθε βδομάδα, παράλληλα μετριέται απο την επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος, "πόσο επηρεάζει η αισθητική φροντίδα τους ψυχικά ασθενείς".

Στο τέλος του 2016, θα έχουμε το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο θα είναι ανακοινώσιμο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στον τύπο.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, αλλά και γιατί η Ελλάδα της κρίσης πρωτοπορεί, για ακόμα μία φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την μέτρηση αυτή. Και ολα αυτά χάρη  στο έργο του ΔΕΚΑ. 

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Το δίκτυο έχει δράση πάνω από 30 χρόνια στον εθελοντισμό, σε ψυχιατρεία και γηροκομεία.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Εδώ και ένα χρόνο είναι στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Αυτή τη φορά γίνεται έρευνα με θέμα «Πόσο επηρεάζει η αισθητική τους ψυχικά ασθενείς».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θετικά. 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ

 ή

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Ή

ΠΩΣ Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Θα μπορούσα, να είμαι, για πολλά θέματα, που αφορούν τη δουλειά μου, περήφανη, μα το σημαντικότερο όλων, είναι ότι μεσ΄ απ΄ αυτήν, μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου, εθελοντικά τη δουλειά μου. 

Η εμπειρία, είναι μοναδική και άκρως συγκινητική. Δεν περιγράφεται με λόγια, ούτε μπαίνει εύκολα σε μια κόλα χαρτί. Είναι κάτι που δεν θέλω να το συζητώ, όχι γιατί δεν έχω να πώ πράγματα. Αλλά είναι κάτι δικό μου, όμορφο, πλούσιο, που με γεμίζει και δεν περιγράφεται. Είναι και οι σκέψεις….. Τι μπορώ να κάνω εγώ γι΄αυτήν την κατάσταση…. Πόσο μια κλωστή χωρίζει τον δικό μου κόσμο από τον δικό τους… Πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μπορούσα εγώ να είμαι στη θέση τους…Πόσοι από αυτούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτούς…. Πόσο η μοίρα ή ποιες  άλλες καταστασεις, τους έριξε στο στόμα του λύκου…..Το ψυχιατρείο μάλλον είναι το στόμα του λύκου….. Πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει…. Η ζωή σε κάποιους χαμογελάει και σε άλλους δείχνει το σκληρό της πρόσωπο………. Και πολλές πολλές σκέψεις, που τις μοιράζομαι, εδώ και ένα χρόνο με την υπόλοιπη ομάδα μου, συναδέλφους μου, μόνο με τα μάτια. Κοιταζόμαστε και καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζεται να πούμε κουβέντα. Και να δείτε πως ριχνόμαστε στη δουλειά. Μασάζ κάνουμε, αποτρίχωση κάνουμε, μακιγιάζ κάνουμε. Οι περισσότεροι πελάτες είναι άντρες. Πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας. Μας περιμένουν κάθε Τρίτη. Στα μάτια τους είναι ζωγραφισμένη η αγωνία, αν θα έρθουμε. Είμαστε οι άνθρωποί τους. Τους κουβαλάμε «τον έξω κόσμο». Τους θυμίζουμε  το υγιές τους κομμάτι. Τους δίνουμε πολλή αγάπη, πολλή περιποίηση. Και αυτοί μας δίνουν ευχές και ευγνωμοσύνη με όποιο τρόπο, τον δικό τους τρόπο. Είμαστε μια απίθανη και δυνατή ομάδα. Αυτό που κάνουμε είναι ένα μεγαλειώδες έργο. 

Να πως η αισθητική, που κάποιες φορές κατηγορείται, ότι είναι ένα επάγγελμα που τρέφεται και τρέφει την ματαιοδοξία της γυναίκας, μπορεί να γίνει βακτηρία (μπαστούνι) και να βοηθά τους ψυχικά ασθενείς συνανθρώπους μας προς την θεραπεία τους.

Να γιατί εμείς οι αισθητικοί, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το επάγγελμά μας.

Να πως η Αισθητική, εκτός από το ματαιόδοξο που πολλοί της προσάπτουν, έχει και το άλλο πρόσωπο, αυτό της προσφοράς.

ΛΕΝΑ ΤΣΙΚΟΥΡΗ

Εθελόντρια αισθητικός του Δ.Ε.Κ.Α.

Last modified onΠαρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017 13:41
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com