Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Η αγαπημένη εποχή του χρόνου, για μικρούς και μεγάλους έρχεται! Είναι το εορταστικό κλίμα, η οικογενειακή ατμόσφαιρα, τα δώρα, αλλά και το πλούσιο τραπέζι, γεμάτο με φαγητά και γλυκά που μας γεμίζουν όμορφες εικόνες!

Ωστόσο, όσοι από εμάς κάνουν διατροφή, αλλά και όσοι προσέχουν το βάρος τους, τρομάζουν στην ιδέα των απεριόριστων νόστιμων φαγητών και γλυκών, στο σπίτι, στο γραφείο, στα μαγαζιά, στα εορταστικά τραπέζια, στις κοινωνικές υποχρεώσεις…

Χρειάζεται όμως να τα στερηθούμε όλα; Τις ημέρες των γιορτών, δεν πιέζουμε τον εαυτό μας να χάσει βάρος, αλλά να διατηρηθεί, προκειμένου να απολαύσουμε την παρέα και να φάμε ή να πιούμε κάτι παραπάνω.

Αυτό όμως που τελικά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, αν θα μείνουμε στα ίδια κιλά ή θα πάρουμε είναι τα γλυκά, τα οποία υπάρχουν παντού και μας ωθούν στο τσιμπολόγημα.

Μελομακάρονο ή Κουραμπιές; Η πιο κλασσική ερώτηση που ακούμε τα Χριστούγεννα, εμείς οι διαιτολόγοι. Από θερμιδικής άποψης, και τα δύο γλυκά αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Από θρεπτικής άποψης, η καλύτερη επιλογή είναι το παραδοσιακό μελομακάρονο (ανάλογα βέβαια με τον τρόπο παρασκευής). Η διαφορά τους είναι ότι ο κουραμπιές παρασκευάζεται με βούτυρο και ζάχαρη, σε αντίθεση με το μελομακάρονο, όπου κυριαρχεί το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, που είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές με λιγότερα «κακά» λιπαρά. Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι αν προστεθεί επικάλυψη ή γέμιση στο μελομακάρονο, αυξάνονται τόσο οι θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους.

Δίπλα: είναι παραδοσιακό Πελοποννησιακό γλυκό των Χριστουγέννων και του γάμου. Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Όπως και το μελομακάρονο έχει μέλι και καρύδι, όμως έχει και αρκετά αυγά. Επίσης είναι τηγανιτή, συνήθως με σπορέλαια, οπότε προσπαθούμε να μην το παρακάνουμε και μένουμε σε ένα κομμάτι.

Μπακλαβάς: Ο παραδοσιακός σπιτικός μπακλαβάς που γίνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο, έχει καλά λιπαρά, αλλά αρκετές θερμίδες, ανάλογα βέβαια και με την ποσότητα του σιροπιού.

Βασιλόπιτα: Κέικ ή τσουρέκι; Το έθιμο με το φλουρί, στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, όλοι το περιμένουμε. Επίσης περιμένουμε το επόμενο πρωί, ώστε να φάμε ότι απέμεινε από τη βασιλόπιτα! Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για κέικ ή τσουρέκι. Το τσουρέκι υπερτερεί σε σχέση με το κέικ, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες, ταυτόχρονα έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, λόγω της μαστίχας και λιγότερα κορεσμένα «κακά» λιπαρά. Επιπλέον, αν το φτιάξετε μόνοι σας, θα κάψετε και μερικές θερμίδες!!! Από την άλλη, το κέικ περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και αρκετό ασβέστιο, λόγω των αυγών και του γάλακτος.

Πώς να καταναλώσουμε τα γλυκά, ώστε να μην χαλάσουμε εντελώς το πρόγραμμα μας;

  • Προσπαθούμε να καταναλώνουμε έως 2-3 τεμάχια από το αγαπημένο μας γλυκό, την εβδομάδα. Εάν ξέρουμε ότι θα παραστούμε σε αρκετές κοινωνικές εκδηλώσεις ή τραπέζια, προσπαθούμε να είμαστε εγκρατείς, αφού σίγουρα θα μας κεράσουν κάποιο γλύκισμα.
  • Εάν δεν ξέρουμε ποιο γλυκό να επιλέξουμε, προτιμάμε την πιο υγιεινή και light έκδοση.
  • Ιδανικά επιλέγουμε ένα από τα παραπάνω χριστουγεννιάτικα γλυκά ως πρωινό, με ένα ποτήρι γάλα. Έτσι παίρνουμε αρκετή ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας!
  • Προτιμάμε τα σπιτικά γλυκά, και ειδικά αυτά που φτιάχνουμε μόνοι μας, ώστε να ελέγχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Εάν είμαστε εξοικειωμένοι με την κουζίνα, ενδεχομένως να «πειράξουμε» και λιγάκι τη συνταγή π.χ. προσθέτοντας μαργαρίνη αντί για βούτυρο στον κουραμπιέ, κ.α.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν αποφεύγουμε τα κυρίως γεύματα και τα φρούτα μας για να τα αντικαταστήσουμε με γλυκό. Ακόμα και σε περίπτωση που κάναμε μια παρασπονδία, τρώγοντας παραπάνω γλυκά, συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα μας.
  • Εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε με κανένα τρόπο, μετριάζουμε τις υπόλοιπες κραιπάλες π.χ. ποτό, φαγητό απ’ έξω και αποκτούμε ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής.
  • Σε κάθε περίπτωση, τις γιορτινές ημέρες, κρατάμε ημερολόγιο διατροφής, το οποίο θα μας βοηθήσει να δούμε τα λάθη μας και να κάνουμε τον απολογισμό μας, μετά το πέρας των γιορτών.

 

Ολυμπία Βλασερού
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Last modified onΠέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2015 16:26
Ολυμπία Βλασερού, διαιτολόγος διατροφολόγος - κέντρο Αισθητικής & Διαιτολογίας NEFER

Η Ολυμπία Βλασερού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αποφοίτησε από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011.

Για την πτυχιακή της εργασία, συμμετείχε στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκε με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».

Έχει εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.

Διατηρει το γραφείο της στο Κέντρο Αισθητικής και Διαιτολογίας NEFER, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζεται και με άλλα κέντρα αισθητικής.

Πραγματοποιεί συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξε και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).

Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Website: nefer.gr/
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com