Το solarium σκοτώνει…

Το solarium, όπως το κάπνισμα, το αρσενικό και ο ασβέστης τοποθετείται στο No1 των απειλών για καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από μια διεθνή ομάδα αντιμετώπισης της ασθένειας (IARC). Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα περίφημα «ηλιακά κρεβάτια» είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας από αυτήν που είχε αρχικά αποκαλυφθεί.

Αντίστοιχη γαλλική υπηρεσία, τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχε παλιότερα χαρακτηρίσει τις «λάμπες» ως «πιθανά καρκινογόνους» για τον άνθρωπο. Τα πρόσφατα συμπεράσματα όμως δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η μελέτη, δημοσιευμένη στην τελευταία έκδοση του ιατρικού περιοδικού “The Lancet Oncology”, αποδίδει στο solarium την αύξηση της πιθανότητας για εμφάνιση καρκίνου κατά 75%, ιδίως αν χρησιμοποιηθεί από παιδιά και νεαρούς ενήλικους. Άτομα κάτω των 30 ετών που εμπιστεύονται το χρώμα της επιδερμίδας τους στο solarium, «φλερτάρουν» με το μελάνωμα.

Η αναφορά του IARC προέκυψε από τις διαπιστώσεις επιστημόνων από εννιά χώρες που συναντήθηκαν τον Ιούνιο για να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από διάφορους τύπους ακτινοβολίας, με την ηλιακή ως βασική αιτία έκθεσης του ανθρώπου στις υπεριώδεις.

Το IARC εκδίδει από το 1971 την Εγκυκλοπαίδεια με τα προφίλ των καρκινογόνων, κατατάσσοντας τις αιτίες σε βαθμούς επικινδυνότητας από το «1» έως το «4». Το solarium είναι πλέον στο πρώτο group, στην κορυφή των απειλών.

Η Εγκυκλοπαίδεια απορρίπτει τη χρήση των συσκευών αυτο-μαυρίσματος για αισθητικούς λόγους, ιδίως τα νέα «κρεβάτια» που εκπέμπουν ακόμα πιο υψηλά επίπεδα UVB για να μιμηθούν τον ήλιο και να επισπεύσουν τη διαδικασία του “tanning”.

Σε αρκετές χώρες και σε κάποιες πολιτείες των Η.Π.Α. υπάρχει ειδική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις solarium οι οποίες έχουν υψηλότατους τζίρους. Σε κάποιες περιπτώσεις αποκλείονται τελείως οι έφηβοι ή γίνονται δεκτοί μόνο με συναίνεση γονέων ή χαρτί γιατρού. Στην Αυστραλία απαγορεύεται η χρήση από παιδιά και τα σαλόνια αισθητικής υποχρεώνονται να αναρτούν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Αυτή η απαγόρευση προέκυψε από απόφαση δικαστηρίου μετά από το θάνατο της 26-χρονης Clare Oliver που έχασε τη μάχη με τη νόσο το 2007, αφού ομολόγησε ότι προκλήθηκε από χρήση solarium.

πηγή: OTENET - Ομορφιά - Σώμα

Last modified onΠέμπτη, 10 Σεπτέμβριος 2015 20:01
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com