ΦΥΤΟ-ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ

Με την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνόπαυση συμβαίνουν διάφορες διαταραχές που προκαλούν τη μείωση και τη λέπτυνση του δέρματος, την ατροφία και τη μείωση της ελαστικότητας του. Επίσης παρατηρείται εντονότερη εμφάνιση ρυτίδων, αφυδάτωση , ξηρότητα, υπερτρίχωση στο άνω χείλος και απώλεια των τριχών στο κέντρο της κεφαλής. Οι διαταραχές αυτές συμβαίνουν κυρίως λόγω της μείωσης της οιστραδιόλης, του κυριότερου οιστρογόνου στον γυναικείο οργανισμό, λόγω παύσης της λειτουργίας των ωοθηκών. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση. Έτσι αυτή η ανεπάρκεια οιστρογόνων και κυρίως οιστραδιόλης επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος από τους ινοβλάστες οπότε και το δέρμα αφυδατώνεται.

Οι ορμόνες γνωρίζουμε ότι παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες για να ‘ταξιδέψουν’ με το αίμα και να επιδράσουν σε διάφορα όργανα στόχους, που διαθέτουν υποδοχείς, συγκεκριμένους για συγκεκριμένες ορμόνες. Όταν αυτές ενώνονται με τους συγκεκριμένους υποδοχείς, δίνουν το έναυσμα για την επίδραση πάνω στους ανεπιθύμητους ιστούς. Για παράδειγμα η εστραδιόλη παράγεται από τις ωοθήκες και με την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επιδράσει στη μήτρα ή τις ωοθήκες. Αυτοί όμως οι υποδοχείς δεν είναι τόσο εξειδικευμένοι ώστε να μη μπορεί να προσκολληθεί κάποια άλλη ουσία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ένωση του οιστρογόνου με τον υποδοχέα θα έχει θετική επίδραση στο όργανο-στόχο. Τα φυτοοιστρογόνα δρουν είτε σαν αδύναμα οιστρογόνα είτε σαν πρόδρομες ουσίες που επηρεάζουν την οιστρογονική δράση του οργανισμού.

Μπορούν να ενωθούν στους ιστούς και να έχουν θετικά αποτελέσματα, δηλαδή προ-οιστρογονικά ή αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή αντι-οιστρογονικά. Το πώς θα επηρεάσουν ένα όργανο στόχο εξαρτάται αρχικά από την ποσότητα των οιστρογόνων που ήδη παράγει ο οργανισμός μας και από το πόσο κορεσμένα είναι τα σημεία υποδοχής τους. Στην εμμηνόπαυση για παράδειγμα τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά και έτσι αυτοί οι κενοί υποδοχείς μπορούν να ‘γεμίσουν’ από τα φυτοοιστρογόνα, που έχουν όμως ασθενή οιστρογονική δράση σε σύγκριση με τα φυσικά οιστρογόνα. Έτσι εδώ η δράση των φυτοοιστρογόνων είναι προ-οιστρογονική. Σε περίπτωση όμως που τα επίπεδα τους είναι υψηλά, όπως σε περίπτωση γυναικών με προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο, τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα ήδη υπάρχοντα και προσκολλώνται αυτά στους υποδοχείς, μειώνοντας τη συνολική δραστηριότητα των οιστρογόνων, γιατί έχουν μικρότερη επίδραση.

Τα φυτοοιστρογόνα εγείρουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αισθητικών μέσα από την τεχνολογία που τον τελευταίο καιρό έχει εμπλουτίσει την καλλυντική μας περιποίηση. Η λέξη φυτοοιστρογόνα χαρακτηρίζει τις ουσίες κάποιων φυτών, περισσότερων από 300 διαφορετικά είδη, που μπορούν να επηρεάζουν την ορμονική λειτουργία του οργανισμού. Η λειτουργία τους μοιάζει πολύ με τα οιστρογόνα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά δεν είναι όμοια σε σύσταση με αυτά. Επίσης η οιστρογονική τους δραστηριότητα αντιστοιχεί στο 1/100 μέχρι 1/1000 της οιστραδιόλης.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με το φυτοοιστρογόνο γενιστείνη παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγής υαλουρωνικού οξέος και συνεπώς ενυδάτωσης του δέρματος και πάχυνσης της κερατίνης στιβάδας. Στους ινοβλάστες παρατηρήθηκε και αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου από το συγκεκριμένο φυτοοιστρογόνο. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν το δέρμα μέσω μείωσης της αποδομής του κολλαγόνου του δέρματος. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι τα φυτοοιστρογόνα γενικά και κυρίως οι ισοφλαβόνες έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Για παράδειγμα μέσα από μελέτες αποδείχτηκε ο προστατευτικός ρόλος της γενιστείνης στην εμφάνιση καρκινωμάτων στο παχύ έντερο, την ουροδόχο κύστη, το ήπαρ και τον προστάτη.

Χιλιάδες φυτά περιέχουν φυτοοιστρογόνα, όπως τα red clover, licorice, flaxseeds, black cohosh, alfalfa και τα φασόλια σόγιας. Αυτά τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά χρόνια για τη ρύθμιση των ορμονών και τον έλεγχο της γονιμότητας, ενώ αντίστοιχη συμπεριφορά όσον αφορά την κατανάλωση αυτών από τα ζώα έχει παρατηρηθεί με σκοπfotolia_372969_xsό την αύξηση της γονιμότητας τους. Για παράδειγμα πρόβατα που βοσκούν πολύ red clover γίνονται προσωρινά μη γόνιμα.

Τα περισσότερα είναι μη στεροειδικά, ενώ άλλα περιέχουν μικρή ποσότητα στεροειδών που ταιριάζουν με αυτά του σώματός μας.

Στεροειδικά φυτοοιστρογόνα σε μικρές ποσότητες περιέχονται σε φυτά όπως το french bean, τα κουκούτσια ροδιού, μήλου, τη γλυκίριζα, το ρύζι και το date palm, εκχυλίσματα σόγιας, μούρων, λυκίσκου, σπόρων λιναριού και ερυθρών σταφυλιών.

Τα περισσότερα μη στεροειδικά φυτοιστρογόνα ανήκουν στα phenolics, δηλαδή στις φαινόλες, τις φλαβανόλες, ισοφλαβόνες, τις lignans και τις coumestans που βρίσκονται σε πολλές φυτικές πηγές. Από αυτά οι ισοφλαβόνες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια, όπως τα φασόλια και τη σόγια.

Επομένως εκτός από τις θέσεις προσκόλλησης των φυτοοιστρογόνων η δραστηριότητά τους επηρεάζεται επίσης από το χρονικό διάστημα που είναι προσκολλημένα στον υποδοχέα, το χρονικό διάστημα που αυτά χρειάζονται για να διασπασθούν και να απομακρυνθούν από την κυκλοφορία του αίματος και τον τρόπο που επηρεάζουν την ποσότητα των οιστρογόνων συνολικά.

Γενικά χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική θεραπεία με σκοπό την ορμονική υποκατάσταση μιας διαταραχής και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων μετεμηνοπαυσιακού συνδρόμου και αγγειοκινητικών διαταραχών όπως την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές διαταραχές. Επομένως αυτές οι ουσίες μπορούν να ωφελήσουν τον γυναικείο οργανισμό και να τον τροφοδοτήσουν με υποκατάστατα οιστρογόνων των οποίων η παραγωγή μειώνεται σταδιακά κατά την εμμηνόπαυση και κατά συνέπεια να συμβάλουν δραστικά στη διατήρηση της νεότητας του γυναικείου δέρματος.

Σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερες μελέτες, αλλά με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θεωρείται αρκετά ασφαλή μέθοδο για την επίδραση στην ορμονική δραστηριότητα.

Κατά το παρελθόν η ευρωπαϊκή κοινότητα κρίνοντας ως ύποπτες διάφορες ουσίες, που περιέχονται από τρόφιμα και φυτοφάρμακα έως καλλυντικά, όπως τα φυτοοιστρογόνα και ονομάζοντας τες «ενδοκρινικούς διαταράκτες» εξαιτίας της πιθανότητας να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία, όπως διαταραχές στη συμπεριφορά, αναπαραγωγικές ανωμαλίες και καρκίνο έθεσε μια σειρά μελετών και ενημέρωσης του κοινού. Αυτές τις ουσίες τις ονόμασε ‘διαταράκτες’ γιατί μπορούν να μιμούνται τη δράση μιας φυσικά παραγόμενης ορμόνης, να αναστέλλουν τη δράση της στους υποδοχείς των κυττάρων και να επηρεάζουν τη σύνθεση, τη μεταφορά, το μεταβολισμό και την απέκκριση ορμονών αλλοιώνοντας έτσι τις συγκεντρώσεις των φυσικών ορμονών.

Για παράδειγμα το Δεκέμβριο του 1996 οργανώθηκε στο Weybridge Ευρωπαική συνάντηση πρακτικής εργασίας για την επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών στην υγεία του ανθρώπου και στην άγρια πανίδα, όπου περισσότεροι από 70 επιστήμονες και διαμορφωτές πολιτικής από διάφορες χώρες και όχι μόνο της ΕΕ κατέληξαν μεταξύ άλλων ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες ίσως ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των όρχεων και τη μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα που σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να είναι πραγματική. Δυστυχώς σε αυτή τη μελέτη δεν πραγματοποιήθηκαν μελέτες για την γυναικεία αναπαραγωγικότητα. Αλλά για αυτή συστάθηκε διαφορετική επιτροπή.

Εν τέλει από τις μελέτες της ΕΕ αποδείχτηκε ότι οι φυσικές ορμόνες των φυτών, τα λεγόμενα φυτοοιστρογόνα, έχουν καταδείξει επωφελείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου , όπως την πρόληψη της οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ πιστεύεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να αποδομεί με ευκολία και να απεκκρίνει τις φυσικές αυτές ουσίες. Αυτό σημαίνει επομένως ότι παραμένουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα στον οργανισμό και δε δρουν συσσωρευτικά στους ιστούς, όπως συμβαίνει με άλλες ανθρωπογενείς ουσίες, ενδέχεται όμως να υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με μεταβολές στον τρόπο ζωής και με μεταβολές διαιτητικών και καταναλωτικών συνηθειών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτοοιστρογόνα.

Πολύ σημαντική είναι η σχέση δόσεως- απεκκρίσεως. Γι αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση καλλυντικών με φυτοοιστρογόνα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προσλαμβάνουν τα άτομα αυτά, επιπλέον, άμεσα ή έμμεσα κατάλοιπα συνθετικών ορμονών στα τρόφιμα ή στα αποχετευτικά λύματα, όπως αυτά που εντοπίστηκαν στις 30 Απριλίου του 1999 στο βόειο κρέας.

ΡΟΚΚΑ ΠΕΝΗ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΗΓΕΣ : www.dermaline.gr

http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scv/index_en.html

κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com