ΧΕΡΙΑ – ΠΟΔΙΑ. ΟΜΟΡΦΙΑ ή ΥΓΕΙΑ;

Τα χέρια αποτελούν το τελικό τμήμα των άνω άκρων του ανθρώπου. Είναι ένα εργαλείο χάρη στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί κατασκευές και να χειρίζεται μηχανές. Είναι όργανο σύλληψης και αίσθησης ενώ μέσω της αφής γίνεται όργανο επικοινωνίας. 

Η σημασία του αντίχειρα είναι μεγάλη διότι με ένα συνδυασμό κάμψης και στροφής μπορεί και έρχεται σε αντίθεση με κάθε έναν από τους άλλους τέσσερις δακτύλους, οι οποίοι μπορούν να κινηθούν μόνο σε ένα επίπεδο. 

Η βασικότερη λειτουργία των κάτω άκρων είναι η στήριξη του σώματος και η βάδιση.

Η πολυπλοκότητα της κατασκευής των άκρων, χεριών και ποδιών, τα κάνει αντικείμενο εξειδικευμένης γνώσης.

Ενώ η επιδερμίδα σε όλο το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τέσσερις στιβάδες, οι παλάμες και τα πέλματα διαθέτουν μία ακόμα στιβάδα, η οποία ονομάζεται διαφανής ή διαυγής και συναντάται μεταξύ κοκκώδους και κερατίνης στιβάδας. Είναι μια διάφανη, λεπτή στιβάδα από εξαιρετικά πεπλατυσμένα κύτταρα, τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κερατινοποιημένα.

Παρ’ όλο που το πάχος του δέρματος στις παλάμες και τα πέλματα είναι μεγαλύτερο, η απορρόφηση διαφόρων ουσιών (διαδερμική απορρόφηση) είναι μεγαλύτερη στις περιοχές αυτές παρά σε άλλα σημεία της επιδερμίδας του σώματος. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή η επαφή τους τόσο με τα συστατικά των καλλυντικών όσο και με διάφορες άλλες τοξικές ή βλαβερές ουσίες (απορρυπαντικά, οργανικοί διαλύτες κ.ά.)

Το δέρμα διαθέτει πλούσια αιμάτωση και ανεπτυγμένο λεμφικό δίκτυο. Το εξαιρετικά πλούσιο αγγειακό δίκτυο του δέρματος παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το μεταβολισμό των δερματικών κυττάρων, παίζει σημαντικό ρόλο στη θερμορύθμιση και συμβάλλει στην εκδήλωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων του δέρματος από διάφορους εξωτερικούς κυρίως ερεθισμούς. Η διάμετρος των αγγείων μειώνεται συνεχώς όσο αυτά ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του δέρματος και τελικά φθάνουν μέχρι την κορυφή των θηλών του χορίου, κάτω από την επιδερμίδα η οποία  στερείται αιμοφόρων και λεμφοφόρων αγγείων και τρέφεται με διαπίδυση από τα αγγεία του χορίου.

Τα νύχια

Η πάνω επιφάνεια της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων των χεριών και των ποδιών καλύπτεται από προστατευτικά πεπλατυσμένα πέταλα, τα νύχια, τα οποία αποτελούνται από σκληρή κερατίνη, όπως και οι τρίχες. 

Η κυριότερη λειτουργία τους είναι η σύλληψη και ιδιαίτερα οι λεπτοί χειρισμοί για διάφορες εκλεπτυσμένες εργασίες.

Η κοσμητική αξιοποίηση των νυχιών, κυρίως στις γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας, της εμφάνισης, του σχήματος, του χρωματισμού αλλά και της υγιεινής τους απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

A. Πέταλο  B. Μηνίσκος  C. Ρίζα  D. Ονυχιαία αύλακα  E. Επιθηλιακός ιστός βάσης νυχιού  F. Κοίτη νυχιού  G. Υπονύχιο  H. Ελεύθερο άκρο 

Τα νύχια αναπτύσσονται από τη μήτρα του νυχιού, που βρίσκεται στο μέσο της ονυχιαίας αύλακας και καλύπτεται από μία αναδίπλωση του δέρματος το παρωνύχιο, και από το μηνίσκο ή ανατολή του νυχιού, την περιοχή στη βάση του που έχει σχήμα μισοφέγγαρου και λευκό χρώμα.

Σε κάθε νύχι διακρίνουμε:

Α) Τα τέσσερα χείλη (άκρα)
Β) Το σώμα και
Γ) Τη ρίζα

Το επιδερμικό στρώμα πάνω στο οποίο επικάθεται το σώμα του νυχιού ονομάζεται κοίτη του νυχιού ενώ το κάτω μέρος του ελεύθερου άκρου του είναι το υπονύχιο.   

Διαπερατότητα των νυχιών

Τα νύχια διαπερνώται ευκολότερα από το νερό σε σύγκριση με την επιδερμίδα.

Αν και τα νύχια είναι παχύτερα και συμπαγέστερα από την επιδερμίδα, η δίοδος του νερού δια μέσου του σώματος του νυχιού είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της επιδερμίδας.

Αναγέννηση και αύξηση των νυχιών

Εάν χαθεί κάποιο νύχι μετά από τραυματισμό ή αφαιρεθεί χειρουργικά, τότε σχηματίζεται καινούργιο από τη μήτρα του. Για την πλήρη ανάπλαση των νυχιών των χεριών απαιτείται διάστημα 5-6 μηνών, ενώ για τα νύχια των ποδιών 12-18 μήνες.

Η ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η εγκυμοσύνη, οι τραυματισμοί και το «φάγωμα των νυχιών» αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξής τους. 

Ο ρυθμός ανάπτυξής τους επηρεάζεται από την ηλικία. Τα νύχια του δεξιού χεριού αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα νύχια του αριστερού. Η αύξησή τους επιταχύνεται κατά 20% το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα, ενώ είναι διπλάσια την ημέρα απ’ ότι τη νύχτα.

Κυριότερες παθήσεις των νυχιών

Τα υγιή νύχια είναι λεία, ελαστικά, ελαφρώς κυρτά και σκληρά. Συχνά όμως υπάρχουν παθήσεις οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε: 

 1. Αλλοιώσεις στη μορφολογία των νυχιών όπως ανυχία, ονυχοατροφία κ.ά.
 2. Αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών όπως τραχυνυχία, επιμήκεις αύλακες κ.ά.
 3. Αλλοιώσεις στο χρώμα των νυχιών όπως λευκονυχία, μελανυχία κ.ά.
 4. Όγκους των νυχιών καλοήθεις ή κακοήθεις
 5. Διαταραχές των νυχιών από ψυχολογικά αίτια όπως ονυχοφαγία, παρονυχικό απόστημα κ.ά.

  Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους και συνηθίζουν να τραβούν τις παρανυχίδες. Δημιουργείται πύον κάτω από το δέρμα (παρονυχικό απόστημα) στην άκρη του νυχιού και απαιτείται χειρουργική παροχέτευση.

 6. Διαταραχές των νυχιών σε σχέση με τη σύνδεσή τους με τα μαλακά μόρια όπως
  α) είσφρυση και φλεγμονή του νυχιού
   
  Πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών που απασχολεί παιδιά και μεγάλους. Παρατηρείται συνήθως στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Οι ελεύθερες άκρες εισχωρούν στις αντίστοιχες ονυχιαίες αύλακες προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Παρατηρείται συνήθως στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Οι ελεύθερες άκρες εισχωρούν στις αντίστοιχες ονυχιαίες αύλακες προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

  Προκαλείται από υπερκυρτότητα των νυχιών, κακή κοπή τους και πίεση από στενά παπούτσια.

  Λανθασμένο είναι το βαθύ κόψιμο στις πλαϊνές άκρες των νυχιών.
   
  β) Ονυχομυκητίαση

  Είναι συχνή πάθηση των νυχιών, συνήθως των ποδιών. Οι ονυχομυκητιάσεις προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και άλλα είδη μυκήτων που αναπτύσσονται τοπικά και που μπορούν να μολύνουν τα νύχια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγμα στις πισίνες και στα ντους. Για το λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται ευκολότερα από μύκητες επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέσα στα παπούτσια.

  Επίσης οι άνθρωποι που βρέχουν συχνά τα χέρια τους και κυρίως οι νοικοκυρές, έχουν αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από μυκητίαση.

  Το νύχι ασπρίζει, γίνεται πιο παχύ με άκρες που θρυμματίζονται εύκολα, αποκολλάται από το υγιές δέρμα (ονυχόλυση) ή μπορεί και να ματώσει. Προσβάλλεται επίσης και η ρίζα του αλλά και το δέρμα γύρω και κάτω από αυτό.

  Όσο καλύτερα φροντίζει κανείς  για τη  σωστή υγιεινή των νυχιών και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί από το βασανιστικό αυτό πρόβλημα.

  Θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή και τοπική εφαρμογή κρέμας ή λοσιόν.  

Συχνά προβλήματα ποδιών

Κάλοι ή τύλοι 

Οι κάλοι ή τύλοι καθώς και η δημιουργία τοπικών σκληρήνσεων είναι το αποτέλεσμα της πάχυνσης της κερατίνης στιβάδας του δέρματος στην οποία τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα. Η κύρια αιτία πάχυνσης της κερατίνης είναι η έκθεση σε μηχανικές πιέσεις και τριβές.

Εμφανίζεται σαν ρόζος ή σαν κάλος. Ο ρόζος είναι μόνον επιφανειακή σκλήρυνση ενώ ο κάλος βρίσκεται σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και προκαλεί έντονο πόνο ο οποίος δημιουργείται από την πίεση του πυρήνα. 

Οι μαλακοί κάλοι οι οποίοι βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάχτυλα είναι περισσότερο επώδυνοι. Απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και συχνά επιμολύνονται από μύκητες και βακτήρια.

Οι κάλοι δημιουργούνται συνήθως λόγω ακατάλληλων στενών παπουτσιών και συχνά εξομαλύνονται όταν η έντονη τριβή σταματά. Η ενυδάτωση της περιοχής με ειδική κρέμα δίνει ελαστικότητα στο δέρμα ώστε να αποκτά περισσότερη αντοχή στην πίεση. Ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί με ειδικά επιθέματα, ή να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένο ποδολόγο ή να αφαιρεθούν και χειρουργικά σε προχωρημένες περιπτώσεις. 

Βαριά - Πρησμένα – Κουρασμένα πόδια

Το ανώδυνο περιφερικό οίδημα είναι η ανάπτυξη υγρού στα πόδια, τους αστραγάλους και τον άκρο πόδα. Μπορεί να επηρεάζει και τα δύο πόδια και μπορεί να περιλαμβάνει τις γάμπες ή ακόμα και τους μηρούς. Λόγω της βαρύτητας, το οίδημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στο κατώτερο τμήμα του σώματος.

Ο φυσιολογικός μηχανισμός της μεταφοράς τόσο του μεσοκυττάριου υγρού από τους ιστούς στο αίμα, όσο και του υγρού του πλάσματος του αίματος,  μπορεί να διαταραχθεί από διάφορες αιτίες. Αυτές οι διαταραχές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη κανονική επαναρρόφηση του μεσοκυττάριου υγρού και τη δημιουργία οιδήματος στον υποδόριο συνδετικό ιστό, με επακόλουθο το πρήξιμο των ποδιών και κυρίως των αστραγάλων.

Τα κυριότερα συμπτώματα που νιώθει κάποιος στα πόδια του είναι αίσθημα τάσης και βάρους, αίσθημα καψίματος, πόνος, ενοχλήσεις στη φτέρνα ή το κάτω μέρος του πέλματος και πιθανά κράμπες. 

Αιτίες μπορεί να είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, ο ζεστός και υγρός καιρός, η ακινησία, το αυξημένο βάρος, η μεγάλη ηλικία, ο τραυματισμός στον αστράγαλο ή τον άκρο πόδα, καθώς επίσης και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν οίδημα στα πόδια είναι η φλεβική ανεπάρκεια, οι κιρσοί, πιθανή εγχείρηση στο πόδι ή απόφραξη των λεμφαδένων στα πόδια. 

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση που συμβαίνει στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, λόγω ελαττωματικών ή κατεστραμμένων βαλβίδων οπότε τότε αυτές διογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, και ονομάζονται κιρσοί.

Τα ήπια φλεβικά προβλήματα είναι πολύ κοινά αφού εμφανίζονται σε πάνω από το 50 % του πληθυσμού. Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες ενώ τα πρώτα συμπτώματα της μπορεί να εμφανιστούν από τη νεαρή ηλικία.

Βοηθάει η κρυοθεραπεία;

Η κρυοθεραπεία έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των κουρασμένων – πρησμένων ποδιών. Η αίσθηση κρύου που προκαλείται στο δέρμα είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις πρηξίματος και συγχρόνως απαλύνει άμεσα τον πόνο στα βαριά και κουρασμένα πόδια.

Η αίσθηση του κρύου δημιουργείται με την αγγειοσυστολή και την εξάτμιση συγκεκριμένων ουσιών όπως η αιθανόλη, αιθέρια έλαια κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα το αιθέριο έλαιο μέντας προκαλεί μία κρύα αίσθηση μέσω του συνδυασμού της αγγειοσυστολής και της εξάτμισης. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία των πρησμένων  και κουρασμένων ποδιών. Επίσης ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και δρα κατά της κατακράτησης, ιδιότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή όχι μόνο για τα βαριά-κουρασμένα πόδια αλλά και για τη γενικότερη γλυπτική του σώματος.

Βοηθάει το SPA;

Η λέξη SPA προέρχεται από τα αρχικά της ιταλικής φράσης “Salus Per Aqua η οποία σημαίνει «Υγεία διαμέσω του Νερού». Επομένως ως SPA χαρακτηρίζουμε ένα προϊόν η μια παροχή που επιτυγχάνει ευεξία και χαλάρωση αλλά είναι πάντα συνδεδεμένο με το στοιχείο του νερού. 

Η ανεκτίμητη αξία του νερού οφείλεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, τα οποία το κάνουν μοναδικό.

Τα κέντρα SPA είναι χώροι που χρησιμοποιούν την υδροθεραπεία και όλες τις υπηρεσίες της αισθητικής, προκειμένου οι επισκέπτες τους να έχουν τη δυνατότητα συστηματικής προληπτικής ή θεραπευτικής αγωγής.  

Μια SPA περιποίηση χεριών ή ποδιών προσφέρει χαλάρωση και ευεξία, αναζωογονεί, ενυδατώνει σε βάθος, επαναφέρει την χαμένη ελαστικότητα στο δέρμα και τα νύχια μέσα από μαλακτικά και ενυδατικά προϊόντα, υδρόλουτρα, peeling, μάσκες, μαλάξεις.

Βοηθάνε τα προϊόντα με αλόη;

Ιδιαίτερα τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν αλόη βέρα είναι ιδανικά για το  αφυδατωμένο δέρμα μιας και προσφέρουν άμεση και βαθιά ενυδάτωση. 

Υπάρχουν στοιχεία ότι εκχυλίσματα αλόης μπορεί να είναι χρήσιμα στην περιποίηση για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, καθώς επίσης ότι μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης. 

Η εναλλακτική ιατρική και η αισθητική συχνά κάνουν λόγο για τις καταπραϋντικές, ενυδατικές, αποσμητικές και θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρα η οποία χρησιμοποιείται σαν μια πολυδύναμη θεραπεία του δέρματος.

Το μοναδικό αυτό φυτό περιέχει περίπου 200 διαφορετικά συστατικά, από τα οποία κάποια είναι πολύ σπάνια στη φύση. 

Είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών C, E και β-καροτίνη, γνωστές ως  αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές, που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος. 

Μερικά  ακόμα από τα συστατικά που περιέχει η Αλόη είναι: Σαλυκιλικό οξύ για παυσίπονη δράση, σαπωνίνη για μικροβιοκτόνο δράση, λιγνίνη που παίζει ρόλο στην απορροφησιμότητα της αλόης, αιθέρια έλαια, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούν διαδικασίες στον οργανισμό. 

 

Μαρία Ε. Διαλυνά

Αισθητικός - Κοσμητολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τ. Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αιγάλεω, Αθήνα, Ελλάς  

Last modified onΠέμπτη, 14 Ιανουάριος 2016 06:22
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com