ΤΑ ΦΥΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: Γήρανση του δέρματος, ROS αντιοξειδωτική δράση και η δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών εξωκυττάριου δικτύου (MMPs)

Η γήρανση του δέρματος είναι μία αργή, πολύπλοκη διαδικασία, η οποία χωρίζεται σε ενδογενή και εξωγενή (Yaar, 2006). Όταν σε ένα δέρμα παρατηρείται γήρανση, αρχίζει να έχει χαρακτηριστικά όπως λέπτυνση, ξηρότητα, χαλάρωση, ευθραυστότητα, διεσταλμένους πόρους, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Ενδογενής γήρανση ή χρονογήρανση ονομάζονται οι μεταβολές του δέρματος που οφείλονται στον παράγοντα χρόνο και είναι αναπόφευκτες. Στην ενδογενή γήρανση υποβαθμίζεται η ποιότητα του δέρματος, αφού παρατηρείται μεγαλύτερη προβολή των αγγείων, αύξηση της διαφάνειας (άρα λιγότερη πόσοτητα μελανίνης και αιμογλοβίνης) (Yuji Masuda, 2005) και απώλεια της ελαστικότητας.  Οι διαφορές αυτές μπορούν να διαπιστωθούν καλύτερα αν παρατηρήσει κανείς το δέρμα βρεφών, νεαρών ενηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων. Η εξωγενής γήρανση οφείλεται στην έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, στην συσσώρευση ερυθημάτων, στην υποβάθμιση της δερματικής εξωκυττάριας μήτρας (ECM) και στην δυσπλασία των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, χαλαρότητας, τραχύτητας και την εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα (Kim, et al., 2013). 

 H Προγερίνη (Progerin), επίσης, είναι μια περικομμένη εκδοχή της πρωτεΐνης Α που παράγει τελομερή, τα οποία προκαλούν κυτταρική γήρανση στους φυσιολογικούς ινοβλάστες (Robert, et al., 2009) (Reddy, et al., 2012) (Nikolakis, et al., 2013). Η Progerin συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή όσο το δέρμα γηράσκειται, και έτσι η έκφραση της Progerin είναι μεγαλύτερη στους ινοβλάστες ενός γηρασμένου δέρματος συγκριτικά με κάποιο πιο νεανικό (Takeuchi, et al., 2013). Το Alaria esculenta, το οποίο είναι ένα εκχύλισμα από βρώσιμα φύκια, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση της ποσότητας της Progerin σε ηλικιωμένους ινοβλάστες- ακόμα και στη χαμηλότερη συγκέντρωση που ελέγχθηκε. Ωστόσο αυτό το ανασταλτικό αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε νεανικότερα κύτταρα (Verdy, et al., 2011). 

 Η υπεριώδης ακτινοβολία διαιρείται σε UVA, UVB και UVC. Η UVA μπορεί να διεισδύσει κάτω από το χόριο και όχι μόνο προκαλεί το σχηματισμό ρυτίδων, αλλά πυροδοτεί και τα δερματικά συμπτώματα. Η UVB είναι πιο καρκινογόνα και προκαλεί ερυθρότητα και έγκαυμα στο δέρμα 1.000 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την UVA. Από την άλλη πλευρά, η UVC εμποδίζεται από το στρώμα του όζοντος και επομένως δεν αποτελεί απειλή για το δέρμα (Matsumura, et al., 2004) (Hussein, 2005) (Gomez, et al., 2009).

ROS και Αντιοξειδωτική Δράση 

Το δέρμα διαθέτει φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες ικανoύς να μπλοκάρουν τα δραστικά είδη οξυγόνου (ROS - Reactive oxygen species), τα οποία προκαλούν την αποσταθεροποίηση των κυττάρων (Masaki, 2010). Ωστόσο, αυτές οι άμυνες μπορούν να μην επαρκούν αν η ποσότητα ROS αυξηθεί με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Το οξειδωτικό στρες που προκύπτει μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων, ιδιαίτερα στις πρωτεΐνες και τις λιπιδικές μεμβράνες, καθώς και στην καταστροφή του DNA. Τα ROS μπορεί επίσης να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο μέσω αποπτωτικών ή νεκρωτικών διεργασιών, και αυτό είναι εμφανές με την παρουσία ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος. Η συσσώρευση ROS μπορεί έτσι να είναι υπεύθυνη για επιπλοκές φωτογήρανσης, όπως δερματική φλεγμονή, μελάνωμα και καρκίνος του δέρματος (Pallela, et al., 2010). 

Οι βιταμίνες και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ευρέως για τη φροντίδα και την προστασία του δέρματος, είτε ως συμπληρώματα διατροφής, είτε για τοπική εφαρμογή (Nichols, et al., 2010) (Wang, et al., 2013) (Wang, et al., 2013). Εκτός από τις βιταμίνες και τα φυτικά εκχυλίσματα, διάφοροι πολυσακχαρίτες όπως οι λαμιναράνη (laminaran), φουκοειδάνη (fucoidan) και αλγινικά άλατα (alginate), που προέρχονται από καφέ φύκη και τα φύκη Fucus vesiculosus και Turbinaria conoides έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Je, et al., 2009), και μπορούν να εφαρμοστούν για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και των δερματικών διαταραχών.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των καλλυντικών προϊόντων με την αναστολή της οξείδωσης των λιπιδίων, αποφεύγοντας έτσι τις αλλαγές στην εμφάνιση, στην υφή, την γεύση και την οσμή. Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι το κόκκινο φύκος Porphyra umbilicalis περιέχει μεγάλες ποσότητες mycosporine-like amino acids (ΜΜΑ) που μπορούν να απορροφήσουν υπεριώδη ακτινοβολία και επομένως να δράσουν ως αντηλιακά (Shick, et al., 2002).

Δράση μεταλλοπρωτεϊνασών εξωκυττάριου δικτύου (MMPs)

Οι μεταλλοπρωτεϊνάσες εξωκυττάριου δικτύου (matrix metalloproteinases, MMPs) συνιστούν μια οικογένεια από ενδοπεπτιδάσες, δηλ. πέπτουν άλλες πρωτεΐνες με παρεμφερή χημική δομή και συμπεριφορά, εξαρτώμενες από τον ψευδάργυρο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα διάσπασης ποικίλων εξωκυτταρικών συστατικών όπως κολλαγόνο, πρωτεογλυκάνες, φιμπρονεκτίνη του πλάσματος -πρωτεΐνες συνδετικού ιστού-, λαμινίνη και άλλα. Οι MMPs, πέρα από συμμετοχή στη μεταβολική δραστηριότητα, εμφανίζουν δράση συσχετιζόμενη με τον ιστικό ανασχηματισμό του εξωκυττάριου δικτύου κατά την ανάπτυξη, την εμβρυακή ανάπτυξη, την εγκυμοσύνη, και την επούλωση πληγών (Bode, et al., 1999).

Σε πολλές παθολογικές καταστάσεις αναγνωρίζονται αυξημένα επίπεδα πολλών MMP. Η διάσπαση του κολλαγόνου και λοιπών ελαστικών ινών λόγω της δράσης των MMPs, και ιδιαιτέρως των MMP-2 και MMP-9, προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, σχηματισμό ρυτίδων και επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος. Συνεπώς, ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των MMP μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικά μέσα αναστολής της ιστικής καταστροφής σε διάφορες παθήσεις.  

Από μελέτες προκύπτει ότι ποικίλα εκχυλίσματα από φύκη έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις MMP. Για παράδειγμα:

Το εκχύλισμα από το Ecklonia stolonifera της οικογένειας Alariaceae καταστέλλει σε μεγάλο βαθμό την έκφραση της MMP-1 (Joe, et al., 2006).

Ο πολυσακχαρίτης φουκοειδίνη, που προέρχεται από καφέ φύκη, αποτρέπει την έκφραση της MMP-1 που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, αναστέλλει την έκφραση της MMP-3 στους δερματικούς ινοβλάστες, ενώ παράλληλα προστατεύει το πλέγμα ελαστικών ινών του δέρματος μειώνοντας την ενζυμική πρωτεόλυση (Thomas, et al., 2013).

Οι φαινολικές ενώσεις φλοροταννίνες (phlorotannins) που προέρχονται από καφέ φύκη, όπως η διεκόλη (dieckol) από το μακροφύκος Ecklonia cava, μειώνουν τα επίπεδα των MMP-1, MMP-3 και MMP-13 στα ανθρώπινα κύτταρα οστεοσαρκώματος, περιορίζουν την έκφραση της MMP-1 στους ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες, και αναστέλλουν τη δράση των ROS και της κυτοκίνης  (μεταφέρει πληροφορίες στα κύτταρα) (Thomas, et al., 2013).

Το απόσταγμα μεθανόλης από το φύκος Corallina pilulifera είναι ικανό με την σωστή δοσολογία να ρυθμίσει τα επίπεδα MMP-2 και MMP-9 σε κυτταρικές σειρές ινοσαρκωμάτων (Ryu, et al., 2009).

Η Σαργκαχρωμανόλη (Sargachromanol E) από το εκχύλισμα του καφέ φύκους Sargassum Horneri προσφέρει προστασία κατά της UVA ακτινοβολίας, καθώς αναστέλλει την έκφραση των MMPs στους δερματικούς ινοβλάστες και μειώνει την παραγωγή μεσοκυττάριων ROS όταν το δέρμα εκτίθεται σε αυτή. Επιπλέον, φαίνεται να παρουσιάζει αντιγηραντικές δυνατότητες κατά τη συμμετοχή του στη διαδικασία ασβεστοποίησης των οστών (Gomez, et al., 2009). Τέλος, εμφανίζει ιδιότητες κατά της φωτογήρανσης του δέρματος, χάρη στην ανασταλτική του δράση κατά της διαδικασίας υπεροξείδωσης των λιπιδίων.

 

 

Εικόνα - Ο μηχανισμός φωτογήρανσης: (α) Η ποσότητα ROS αυξάνεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία: η UVB συνήθως φθάνει στην επιδερμίδα, ενώ η UVA μπορεί να διεισδύσει στην επιδερμίδα και να φτάσει στο χόριο. Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η συγκέντρωση ROS θα αυξηθεί (β) Η ζημιά του το ROS: Όταν εκτίθεται το δέρμα στην υπεριώδη ακτινοβολία, το ROS πολλαπλασιάζεται γρήγορα και τα ουδετερόφιλα ενεργοποιούνται από τις υψηλές συγκεντρώσεις ROS. Στη συνέχεια, η ROS προκαλεί την δυστροφία ελαστικών ινών και ενεργοποιημένα ουδετερόφιλα εκκρίνουν ουδετερόφιλες ελαστάσες οι οποίες ενεργοποιούν τα ΜΜΡ. (γ) Η βλάβη που προκαλείται από τα ΜΜΡ: Η αποικοδόμηση του κολλαγόνου προκαλείται από τα ΜΜΡ και η αποικοδόμηση των ελαστικών ινών προκαλείται από τις ελαστάσες, οδηγώντας σε μείωση της υποστήριξης του κολλαγόνου και την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, προωθώντας έτσι το σχηματισμό ρυτίδων και επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος.

 

Χριστίνα Τσανταρλιώτη

Last modified onΠαρασκευή, 02 Φεβρουάριος 2018 15:28
κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com