ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής έταξε σαν σκοπό της να προετοιμάσει τους Νέους και τις Νέες να ζήσουν μια αληθινή δημιουργική αγάπη, και μια Δημιουργική Πατρότητα, Μητρότητα ώστε να δημιουργήσουν Ωραία Οικογένεια, παιδιά υγιή, ωραία, δημιουργικά, χαρισματικά!

Μαθαίνοντας απλά την ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Γιατί εκείνοι είναι οι πρώτοι πιο αποτελεσματικοί παιδαγωγοί των παιδιών τους, στις ρίζες της ζωής τους,

Και το πιο σημαντικό, έλεγε ο  Άγγελος Σικελιανός, είναι:

«Πώς να ζούμε με Τέχνη ή

να κάνουμε ΤΕΧΝΗ ΖΩΝΤΑΣ»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Σολωμού 31, τ.κ. 106 82 Αθήνα, τηλ.: 210 9629704, 6972509156
e-mail, site: prenatalgr@hotmail.com, www.progenitikiagogi.gr
Πρόεδρος: Ι ω ά ν ν α Μ α ρ ή, επιτ. Σύμβουλος Επικρατείας ΜΚΟ πιστοποιημένη από το Υπουργείο Υγείας Μέλος της «Παγκόσμιας Οργάνωσης Προγεννητικής Αγωγής» OMAEP 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Website URL: http://www.progenitikiagogi.gr

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Η μορφοποιητική επίδραση του περιβάλλοντος στο υγρό στοιχείο. Η επίδραση του περιβάλλοντος στην μορφοποίηση του νερού: μια νέα γνώση. Οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου

Η επίδραση του περιβάλλοντος στην μορφοποίηση του νερού: μια νέα γνώση. Οι επιπτώσεις  της στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου

Έρευνες  γίνονται σήμερα σχετικά με την μαγνητική ιδιότητα του νερού και γενικά του υγρού στοιχείου. Αποδεικνύουν ότι η μοριακή δομή του νερού διαμορφώνεται σύμφωνα με το περιβάλλον, εικονικό, ηχητικό, ψυχικό, νοητικό.

Νέα ευρήματα φέρνει ο Ιάπωνας επιστήμονας Masaru Emoto («To μυστικό μήνυμα του νερού») και άλλοι σκαπανείς.

Οι ανακαλύψεις του είναι τόσο συγκλονιστικές! Η επίδραση που το νερό δέχεται από τον θετικό λόγο έχει σχέση με τον αγιασμό των νερών στα Θεοφάνεια. Πίνουμε το αγιασμένο νερό και δεχόμαστε τις ευεργεσίες του, γνωρίζοντας ότι ο ιερός θετικός λόγος του ιερέα του έδωσε μια ιδιαίτερη δύναμη.

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό στην ζωή μας. Αισθανόμαστε καλύτερα το καλοκαίρι με τα θαλάσσια μπάνια και σ’όλες τις θρησκείες ο εξαγνισμός γίνεται με την εμβάπτιση σε νερό.. Όλα τα νερά είναι συντεθειμένα από 2 άτομα υδρογόνου και 1 οξυγόνου, δηλ. τα χημικά στοιχεία τους είναι ίδια. Είναι όμως όλα τα νερά ίδια; Όχι, μας εξηγεί ο δρ Masaru Emoto. Το νερό δέχεται και εγγράφει μέσα του πληροφορίες από το περιβάλλον. Ανάλογα με το κάθε περιβάλλον και επομένως με την ιδιαιτερότητα των πληροφοριών, το κάθε “νερό” είναι τελείως διαφορετικό, ως προς την μοριακή του δομή, την “ποιότητά” του από κάποιο άλλο.

Από τις έρευνες προκύπτει, ότι όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον αλλά και το νοητικό και ψυχικό περιβάλλον, ακόμη και το μουσικό, χρωματικό, αλλά και το νοηματικό περιβάλλον (σκέψεις, συναισθήματα) που μας περιστοιχίζουν, που εξελίσσονται δίπλα μας όλα μεταβάλλουν την υγρή μας ύπαρξη. Το νερό είναι στοιχείο ζωντανό και σε συνεχή μεταβολή.

Ο σύγχρονος αυτός επιστήμων δρ. Masaru Emoto πάγωσε σε συγκεκριμένη θερμοκρασία δείγματα νερού, τα οποία εξέθεσε προηγουμένως σε ορισμένη μουσική, που έβαλε να ηχεί, ώστε το νερό να «ακούει» – άλλοτε διασήμων κλασικών συνθετών, ή μουσική παραδοσιακή ή τραγούδια που άφησαν εποχή ή αντίθετα κομμάτια “heavy metal” “σκληρού ροκ” κ.α. Αυτά τα δείγματα νερού τα εξέθεσε επίσης σε διάφορες λέξεις -κολλώντας γραμμένες ετικέτες- όπως “αγάπη”, “ευγνωμοσύνη”, “σ’ευχαριστώ”, “σε παρακαλώ”, “είσαι θαυμάσιος” ή αντίθετα: “σε μισώ”, “είσαι ηλίθιος” κλπ. Τα εξέθεσε έπειτα σε εικόνες  -κολλώντας τες έξω από το μπουκάλι με το νερό),  πορτρέτα του Χίτλερ ή της Μητέρας  Τερέζας!  κλπ. Φωτογράφισε στην συνέχεια αυτά τα δείγματα παγωμένου νερού και με έκπληξη είδε ότι το κάθε δείγμα νερού παρουσίαζε κρυστάλλους διαφορετικών εικόνων: σχημάτων και χρωμάτων. Τα θετικά μηνύματα, η αρμονική μουσική, οι θετικές λέξεις, οι εικόνες καλών ανθρώπων, η προσευχή έδωσαν στο νερό ωραία σχήματα – πενταγωνικά με ωραία χρώματα που χαίρεσαι να τα βλέπεις Ασχημάτιστα, άσχημα, άχρωμα, σε χρώματα βρώμικα και σχήματα ακανόνιστα και δυσάρεστα έδωσαν τα δείγματα νερού που είχαν εκτεθεί σε αρνητικές λέξεις, σκληρή μουσική και καταστροφικούς ανθρώπους!

Ο δρ Masaru Emoto φωτογράφισε (μετά από το πάγωμα σε ειδική θερμοκρασία) άπειρο αριθμό δειγμάτων νερού και έβλεπε στη συνέχεια με έκπληξη την αντιστοιχία που υπήρχε ανάμεσα στο νόημα των λέξεων, των εικόνων, της μουσικής κλπ. και στις εικόνες που σχηματίζονταν στο νερό.

Εικόνες από το βιβλίο του:

Το νερό έχει μνήμη: Η ιδιότητα του νερού ν’ αποθηκεύει πληροφορίες

Ο πλανήτης μας δεν είναι πράσινος, είναι μπλε

Το νερό έχει ένα σπουδαίο μήνυμα για μας

Ο δρ Emoto καταλήγει: Στοργή κι Ευγνωμοσύνη για αρμονική και υγιή ζωή

Νερό πηγής μέσα στην αρμονία της φύσης

 

Νερό ποταμού μέσα στην βρώμικη πόλη

 

Νερό στη συμφωνία 40 του Μότσαρτ

 

Νερό στο τραγούδι αποχαιρετισμού του Σοπέν

 

Νερό στο παραδοσιακό απλό τραγούδι

 

Νερό στη Μουσική Heavy metal

 

Νερό στις λέξεις: «θα σε σκοτώσω»

 

Νερό στις λέξεις  «σ’αγαπώ»

 

Νερό στις λέξεις άγγελος (αριστερά)   διάβολος (δεξιά)

 

Νερό στις λέξεις ψυχή (αριστερά) και Δαίμονας (δεξιά)

 

Νερό στις λέξεις Αδόλφος Χίτλερ

 

Νερό μετά από προσευχή

 

Απ’ όλη την έρευνα και πολλές ακόμη έρευνες άλλων ερευνητών που ακολούθησαν, προκύπτει ότι το νερό είναι δέκτης των γύρω επιδράσεων. Οι αρνητικές μας σκέψεις, μας αρρωσταίνουν… Είναι φυσικό, αφού αρρωσταίνουν το αίμα μας αλλάζοντας την ποιότητά του και μέσω του αίματος το ψυχικό μετατρέπεται σε βιοχημικό …Αλλά ευτυχώς και το αντίθετο συμβαίνει, οι θετικές μας σκέψεις, η χαρά, η αισιοδοξία μάς δυναμώνουν! Αυτή η νέα γνώση εξηγεί ορισμένες απόψεις των αρχαίων μας προγόνων: Έλεγαν πόση σημασία έχει η σωφροσύνη των νέων πριν ακόμη συλλάβουν παιδί, Και ότι από μια άτακτη ζωή «τα σπέρματα γίνονται μοχθηρά»! (Πυθαγόρας). Μα φυσικά, το γενετικό υλικό του άνδρα, αλλά και της γυναίκας, είναι υγρό, επομένως αλλάζει ποιότητα, ανάλογα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα βιώματά τους. Κάθε υγρό, τώρα ξέρουμε, δεν είναι ίδιο… παρά μόνον ως προς την χημική του σύσταση.

Σιωπηλά διαπαιδαγωγούμε τους πλησίον μας ανθρώπους και δεχόμαστε διαπαιδαγώγηση!

Να γιατί οι αρχαίοι και οι νεώτεροι Έλληνες έδιναν τόση σημασία στις καλές σκέψεις και συναισθήματα αλλά και στις καλές συναναστροφές!  

Αυτός ο κανόνας ισχύει εξ ίσου και στα ζώα. Οι αγελάδες που «άκουαν» μουσική  αύξαναν το γάλα τους! Οι ντομάτες γίνονται νοστιμότερες... Οι μουσικές δονήσεις  προκαλούν ορισμένες δεξιότητες!

Το νερό δέχεται τις δικές μας αρνητικότητες, όταν λουζόμαστε. Απλή εμβάπτισή μας στο νερό και συνερχόμαστε, τις αφήσαμε μέσα του.

Πριν  να τελέσουν τον γάμο στην Αρχαία Ελλάδα έπρεπε η νύφη και ο γαμπρός να καθαρθούν λουόμενοι στην πηγή Καλλιρόη και αλλού…

Το μήνυμα του νερού και η εμβρυική ύπαρξη.

Ο ενήλικος άνθρωπος, αποτελείται κατά 75% από νερό! Και το έμβρυο, κατά 90%. Δέχεται επομένως τις επιδράσεις του περιβάλλοντος μέσω του αίματος και του αμνιακού υγρού. Μέσω του πλακούντα και του αίματος της μητέρας, που άμεσα έχει δεχθεί την επιρροή των σκέψεων, των συναισθημάτων, των βιωμάτων της και των αισθητηρίων εντυπώσεών της, αλλά και απ’ευθείας, στο έμβρυο, που κολυμπάει στο αμνιακό υγρό, και δέχεται την ψυχοπνευματική ποιότητά της, την ποιότητα των εικόνων που εκείνη, δημιουργεί γι’αυτό και για την ζωή, αλλά και του πατέρα δίπλα του και του περιβάλλοντος.

Τα πειράματα του δρος Masaru Emoto με τα δείγματα μουσικής εξαίρουν την διαπλαστική αρμονία της μουσικής του Mozart, του Chopin και των δημοτικών τραγουδιών (που η πατρίδα μας μπορεί γι’αυτά να σεμνύνεται). Τα δημοφιλή τραγούδια των μεγάλων συνθετών μας Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και άλλων και μάλιστα εκείνα που έχουν αισιόδοξα λόγια (είδαμε πόσο και οι λέξεις επηρεάζουν το νερό) είναι καταλληλότατα.

Η μορφοποιός ιδιότητα της εγκύου απόλυτα εξηγείται από τα σύγχρονα αυτά ευρήματα. Ό,τι η έγκυος σκέπτεται, αισθάνεται και ζει άμεσα μορφοποιούν το έμβρυο-υδάτινο παιδί της! θετικά ή αρνητικά. Θετικά σημαίνει ότι του δίνουν εντυπώματα, χαράγματα καλού χαρακτήρα, καλού και άξιου ανθρώπου και αρνητικά… το αντίθετο. 

Από πόσες πηγές μας έρχονται τα ίδια μηνύματα! 

Δεν έχουμε παρά να τα λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν… εφαρμόζοντας!

Οι νέοι υποψήφιοι γονείς θα μας ρωτήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν την ορθή διάπλαση του παιδιού τους... Είναι εύκολο, το πιο εύκολο, η προσπάθεια που θα κάνουν, θα τους  ανταμείψει, αλλά θα τους ετοιμάσει και για την μετά την γέννηση αγωγή του παιδιού τους. (βλ. παρακάτω).

Ενημέρωση, σεμινάρια στην Προγεννητική Αγωγή

όλα δωρεάν,  τηλ 210 9629704,  6972 509156

 

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: «Όχι κατ’ ανάγκην πολλά, αλλά Ωραία παιδιά πρέπει να έχει ο κάθε οίκος...» (Πυθαγόρας)

 «Όχι κατ’ ανάγκην πολλά, αλλά Ωραία παιδιά πρέπει να έχει ο κάθε οίκος...»  (Πυθαγόρας)

Η Πρόταση αυτή επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος προτάθηκε στην ΗΜΕΡΙΔΑ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, Κέντρο Υγείας Καλλιθέας, 13 -11- 2018, Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής»

Έτσι δίδασκε ο Πυθαγόρας, και συνέχιζε: «Μόνον έτσι θα ευνομούνται οι πόλεις και θα ευτυχούν οι οίκοι». Μίλησε επομένως για την σημασία της ποιότητας των γεννήσεων και όχι της ποσότητάς τους.

Η σύνδεση του δημογραφικού προβλήματος με το πλήθος των γεννήσεων, ή τον αριθμητικό πληθυσμό της χώρας αποτελεί τακτική πολλών ετών στην χώρα μας και διεθνώς. Ας σκεφθούμε όμως: θα θεωρούσαμε λύση του προβλήματός μας αν είχαμε το… επιθυμητό πλήθος  ανθρώπων που γεννιόνταν με ψυχονοητικά προβλήματα, έτσι ώστε θα μείωναν πολύ ή θα ματαίωναν την δημιουργικότητα του λαού; Τέτοια παιδιά, αυριανοί ενήλικοι, θα είχαν ανάγκη των υπηρεσιών άλλων για να επιζήσουν, αντί  να προσφέρουν στην κοινωνία. Θα θέλαμε μια πολυπληθή κοινωνία ανισορρόπων, εγκληματιών και μικρής νοημοσύνης; Δηλαδή μη δημιουργικών ανθρώπων;

Εδώ περισσότερο από παντού ισχύει ότι: «ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλ’εν τω ευ το πολύ»

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πρόβλημα ανανέωσης ενός δημιουργικού πληθυσμού, δημιουργικότητας μιας χώρας, κι αυτή εξαρτάται από την δημιουργικότητα, την σοφία, κοινωνικότητα, αγάπη και καλό ειρηνικό, έντιμο  χαρακτήρα, δηλαδή από τις αρετές των πολιτών της κι όχι κατ’ ανάγκη από το πλήθος τους.

Προχωρώ ακόμη αυτή την σκέψη, λέγοντας, ότι, αν θέλουμε ένα κράτος για να δημιουργεί πολιτισμό και ευημερία έχουμε ανάγκη από πολίτες πολιτισμένους, ποιοτικούς. Αν αυτό δεν μας ενδιαφέρει, τότε ας μην μιλάμε για ποιότητα των ανθρώπων, ας πούμε καθαρά ότι μας ενδιαφέρει ο όχλος, ο αριθμός, όχι οι άνθρωποι.

Δύο θέματα θα μας απασχολήσουν:

Α) Πώς να δημιουργήσουμε ποιοτικούς ανθρώπους, παιδιά ωραία στο σώμα και στο πνεύμα, που θα εξελιχθούν σε άξιους έντιμους χαρισματικούς ενηλίκους και Β) Κι έπειτα πώς να πολλαπλασιάσουμε αυτούς τους άξιους νέους, ώστε να έχουμε ένα δημιουργικό αριθμό πληθυσμού. 

Α΄ θέμα: Η επιστήμη του αιώνα μας  έχει σαφείς απαντήσεις. Ας αφήσουμε όμως να μας απαντήσει πρώτα και πάλι ο Πυθαγόρας αλλά και ο Σωκράτης, Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης, ο Πλούταρχος, ας μας διδάξει ο Αριστοφάνης, - όπως εξηγεί στις «Θεσμοφοριάζουσες». 

«Πρέπει να αρχίσουμε την αγωγή των παίδων πριν από την γέννησή τους» (Σωκράτης) Δηλαδή, οι νέοι, μέλλοντες γονείς πρέπει πρώτα να εκπαιδευθούν, ώστε εκείνοι να προσφέρουν στο παιδί που θα δημιουργήσουν, από την σύλληψη ως την γέννησή του, με τον τρόπο της δικής τους ζωής, υγιές και εύρωστο σώμα, άνοιγμα καρδιάς και νου και καλό χαρακτήρα, με εγγεγραμμένες στο υποσυνείδητό του τις αρετές, αξίες ζωής.

«Σ’όλα τα έργα σημασία έχει πώς γίνεται η αρχή… Στην οικοδομική τέχνη, σημασία έχει η θέση των θεμελίων, στην ναυπηγική, η κατασκευή της καρίνας… και στην τεκνογονία, το ταίριασμα των ζευγαριών και η αρχή της ζωής…» Πυθαγόρας

Η δημιουργία απογόνων «πρέπει να γίνεται με σεβασμό των ορθών νόμων», δηλ. με «σύμπραξη της σωφροσύνης και της οσιότητας» και ότι «αυτή είναι η αιτία της βιαιότητας πολλών ανθρώπων, ότι από τους πολλούς επιχειρείται η τεκνοποιία με κτηνώδη και αλόγιστο τρόπο» (επίσης και Ιαμβλίχου, Πυθαγορικός βίος, 208 επ.).

«… Γιατί θα ήταν παράλογο ενώ εκείνοι που αγαπούν τους σκύλους και τα πτηνά, φροντίζουν με κάθε προσοχή για την γέννηση απ’αυτά καλών απογόνων και κάνουν γι’αυτό κάθε δυνατή προσπάθεια, οι άνθρωποι να μην δίνουν προσοχή στους δικούς τους απογόνους, αλλά να γεννούν τα παιδιά τους όπως τύχει, αδιαφορώντας με  κάθε τρόπο… διότι «αυτή είναι η αιτία του κακού των πιο πολλών ανθρώπων, ότι από τους πολλούς επιχειρείται η τεκνοποιία με κτηνώδη και αλόγιστο τρόπο» (επίσης και Ιαμβλίχου, Πυθαγορικός βίος, 208 επ.). 

Κατά τον Πλάτωνα, (στους Νόμους Στ’ βιβλίο αναφέρεται στους γάμους και την τεκνογονία):

Μεγάλη σημασία έπρεπε να έχει για το ζεύγος να αποκτήσει σωστά παιδιά: «την των παίδων ομαλότητα» (Στ’ 773).

Έπρεπε να είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν στην πόλη τα ομορφότερα και πιο εύρωστα και δυναμικά παιδιά: «ως καλλίστους και αρίστους εις δύναμιν αποδειξομένους παίδας τη πόλει» (Στ’ 783).

«Στο διάστημα της τεκνοποιίας πρέπει τα ζεύγη να προσέχουν να μην πράττουν ούτε νοσηρά πράγματα, ούτε βιαιότητες και αδικίες, διότι αυτά εντυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών … ».

Γι’αυτόν τον σκοπό άρχοντες-γυναίκες, οι «επίσκοποι επί των γάμων», θα είχαν το ζεύγος υπό την εποπτεία και καθοδήγησή τους. 

 «Οι γυναίκες, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έπρεπε ιδιαίτερα να προσέχουν, ώστε να μην δοκιμάζουν λύπες, αλλά να ζουν στην περίοδο αυτή τιμώντας την, φροντίζοντας να είναι ήρεμες, χαρούμενες, με καλή διάθεση» (Ζ’ 792).

«Η διάνοια της εγκύου πρέπει να είναι ήρεμη, γιατί, κατά την κύηση, τα παιδιά απορροφούν την ζωή από τη μητέρα, όπως τα φυτά από τη γη», μας αναφέρει ο Αριστοτέλης (Πολιτικά 1335a-1335b).

Στις εορτές προς τιμή της Δήμητρας, τα Θεσμοφόρια, μυούσαν τις νεαρές παντρεμένες γυναίκες στον μελλοντικό μητρικό τους ρόλο. Εκείνες, είχαν την ευθύνη της διατήρησης των «θεσμών»: της διατήρησης δηλ. του κάλλους και της αρετής της ελληνικής γενιάς «Καλλι-γένειας». Οι θεσμοί δηλαδή είχαν απόλυτη σχέση με την εκπαίδευση των μητέρων

Οι γυναίκες μετά από αυτή την εκπαιδευτική τελετή είχαν πλήρη συνείδηση του ρόλου τους.

 Στο έργο του Αριστοφάνους «Θεσμοφοριάζουσες», οι γυναίκες του χορού διακηρύσσουν την ευθύνη τους:

«Έπρεπε όποια γυναίκα έχει γεννήσει
άνδρα χρήσιμο για την πόλη,
στρατηγό ή ταξίαρχο, να της δίνουν τιμητική θέση στις γιορτές
κι αν έχει γεννήσει δειλό, τριήραρχο πονηρό
ή κυβερνήτη ανίκανο,
να κάθεται πίσω από την πρώτη κουρεμένη
και τα λεφτά της δεν θάπρεπε
να δίνουν τόκο.
Δεν αξίζει να γεννούν τόκο τα λεφτά σου
αφού έχεις γεννήσει τέτοιο γιο»! 

Και η Επιστήμη εξηγεί:

«Η Υγεία θεμελιώνεται κατά την περίοδο που το παιδί είναι σε στενή σχέση με την μητέρα του: εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμός. Όλες οι σύγχρονες ασθένειες: Καρδιαγγειακά, καρκίνος, σχιζοφρένεια, παχυσαρκία, ακόμη κι αν εκδηλώνονται στα 20, 40, 50, 60, και άνω χρόνια έχουν την πρώτη αιτία τους στην εγκυμοσύνη.»dr Michel Odent (Παγκόσμιοι Οργανισμοί: OMAEP, ISPPM, MMM, UNISEF, WHO, ESCOAPPPAH)

Στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, από την σύλληψη έως την γέννηση, δομείται στα θεμέλιά του ο άνθρωπος, στο σώμα, και τον ψυχισμό, τον χαρακτήρα  και νοημοσύνη του. 

Το κύτταρο έχει μνήμη: σκέψη, συναισθήματα, λόγος της εγκύου, και του πατέρα δίπλα της, μουσική, όλα εγγράφονται και διαπλάθουν τον εγκέφαλο του εμβρύου, (Tomatis). Όλα διαμορφώνουν τα αρχικά γονίδια, αποτελούν επιγενετικό παράγοντα, που δίνει τις τελικές ιδιότητες στο έμβρυο, σύμφωνα με τον νέο κλάδο της επιγενετικής. 

«Τα γονίδια προορίζουν, το περιβάλλον καθορίζει» (το ενδομήτριο είναι το πρώτο περιβάλλον).

«Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το πληροφορηθούν» τονίζει ο dr Bruce Lipton 

Οι γονείς, είναι οι πρώτοι παιδαγωγοί, εκείνοι και μπορούν να προσφέρουν την πρώτη θεμελιώδη πρόληψη, αγωγή υγείας από την αρχή της ζωής.

Το έργο των ζευγαριών, μελλόντων γονιών αποδεικνύεται τεράστιας κοινωνικής διάστασης.

«Η αγωγή του παιδιού αρχίζει εξ άκρας συλλήψεως»

«Η μητέρα παιδαγωγεί τα παιδιά της μέσα στην μήτρα της με τα ψυχικά της βιώματα» εξηγεί ο Άγιος Πορφύριος 

Β΄ θέμα:  Αυτήν  την νέα γνώση, που μπορεί να μας εξασφαλίσει ποιότητα των παιδιών που θα γεννιώνται, και των ενηλίκων που θα γίνουν, σε συνδυασμό με την ηθική εξύψωση της γονεϊκότητας, αν την εφαρμόσουμε με σκοπό την δημογραφική αναβάθμιση θα παρατηρήσουμε ότι:

Τα παιδιά, που θα έχουν γραμμένες μέσα τους αγάπη και  αξίες ζωής, γρήγορα θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας, ως ενήλικοι, και εξ ίσου θα εμπνεύσουν τα ζευγάρια να προχωρούν στην δημιουργία μιας σωστής οικογένειας.

Αυτοί οι γονείς, καθώς θα αντιλαμβάνονται την μεγάλη χαρά της δημιουργίας σπουδαίων ανθρώπων, θα έχουν το κίνητρο να προχωρήσουν στη απόκτηση και 2ου και 3ου και πλέον παιδιών, γιατί όλοι θέλουμε παιδιά με χαρίσματα!

Κι αυτό θα γίνει αβίαστα, με την δική τους συνειδητή απόφαση, χωρίς καμιά άλλη πίεση.

Διότι κίνητρο τεκνογονίας είναι για τους γονείς τα χαρίσματα του παιδιού που περιμένουν, που θα έχουν.

Ενώ είναι βέβαια αντικίνητρο να τους λέμε να κάνουν παιδιά επειδή η γείτων χώρα –σε πιθανή εμπόλεμη κατάσταση- έχει πολλά παιδιά και πρέπει κι εμείς να έχουμε για να την πολεμήσουμε!

Οι ειδικοί λένε: «Ο λαός μας έχει γεράσει», η πλήρης  καταστροφή μας, έλλειψη ελληνικού λαού, είναι επικείμενη.

Και σας απαντώ: Το ασφαλιστικό και λοιπά οικονομικά θέματα, αποτελέσματα του χαμηλού δημογραφικού δείκτη μας, ας απασχολήσουν βραχυχρονίως τους ειδικούς.

Ας θέσουμε όμως, ως χώρα πολιτισμένη και ευρύνους κι ένα μακροχρόνιο, και μακρόπνοο πρόγραμμα, 20-30 ετών. Μπορούμε να σκεφθούμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης των νέων για τον σπουδαίο παιδαγωγικό τους ρόλο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα γέμιζε τους νέους υπερηφάνεια… Αυτή η σημαντική ευθύνη που πρώτα τους ίδιους θα κάνει ευτυχισμένους… και τα αποτελέσματα δεν θα μπορέσουμε ούτε να τα συλλάβουμε!  Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μεταμόρφωνε την ποιότητα του λαού. Εγκληματικότητα, επιθετικότητα, απάτη, αναξιότητα, θα έδιναν την θέση τους σε πολίτες ειρήνης, ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και σοφής δημιουργίας και ηγετικών προσόντων, άξιων αυριανών ηγετών ανιδιοτελών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, λαού δημιουργικού και έντιμου.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξοικονομούσε μεγάλες δαπάνες στο κράτος.

Δισεκατομμύρια δαπανώνται σήμερα σε ιδρύματα της ασθένειας και της ηθικής παρακμής. Αυτά θα εξοικονομηθούν, αν η Πολιτεία αποφασίσει με ελάχιστη δαπάνη, να εφαρμόσει μέτρα ενημέρωσης, προστασίας της μητρότητας, μάλλον της γονεϊκότητας, ώστε οι μητέρες και οι πατέρες να διάγουν την δημιουργική περίοδο της κυοφορίας, κάτω από συνθήκες ενημέρωσης, μέριμνας και γαλήνης.

Τι χαρά όμως! Υπάρχουν σύγχρονοι πρωτοπόροι!

Ένα τέτοιο μακροχρόνιο σχέδιο ανέλαβαν από το 2014, με κοινή συμφωνία όλων των κομμάτων, οι πολιτικοί της Αγγλίας: .( «A cross parties Manifesto, The 1001 critical days- The importance from the conception to age two period» = Κοινή Συμφωνία των κομμάτων :) «Χίλιες και μία κρίσιμες μέρες. Η σημασία της ηλικίας από την σύλληψη έως τα 2 χρόνια.» Βάσει αυτού του  κοινού Συμφώνου όλα τα αγγλικά κόμματα, ανέλαβαν κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας όλων των ζευγαριών και νέων  μητέρων της χώρας τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν υγιεινή ζωή στα ζευγάρια και τις εγκύους, με στόχο την υγεία για τα παιδιά από την σύλληψη μέχρι την ηλικία των 2 ετών. H γιατρός τους εξηγεί ότι κατ’αυτή την περίοδο χτίζεται κατά 84 τοις εκατό ο εγκέφαλος.  Κι ότι ελλιπής προγεννητική φροντίδα έχει αποδειχθεί ότι πλήττει με ασθένειες, και κοινωνικές ελλείψεις όχι μόνον την πρώτη γενεά αλλά και την επόμενη.

Σκοπός τους ήταν και είναι να προωθήσουν την Δημόσια Υγεία και την βελτίωση της Οικονομίας της χώρας τους. Μαθαίνουμε ότι προσφάτως  παρόμοιο σχέδιο προωθούν διεθνώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF

Έστω κι από άλλους ας μιμηθούμε, εδώ στην Ελλάδα! Οι ξένοι μιμήθηκαν εμάς, που από την αρχαιότητα εφαρμόσαμε πρώτοι Θεσμούς αγωγής των νέων για Καλλιγένεια! 

Ο γάλλος λόγιος Edouard Schuré αναφέρει:  «Η γυναικεία μύηση στην τέχνη της μητρότητας οδηγούσε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση της γυναίκας για την σημασία του μητρικού ρόλου και μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς της φυλής, της ευρωστίας των γενεών, της διάρκειας των οικογενειών στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.»

Ας διδαχθούμε από την ιστορία μας, τώρα που άλλοι πρώτοι μας έδειξαν τον δρόμο, πώς να διδάξουμε τους νέους μας την πιο σπουδαία γνώση: Πώς να γίνουν γονείς υγιών και άξιων τέκνων. 

Αυτή η συστηματική αγωγή θα αποτελέσει την λύση σειράς ελληνικών προβλημάτων.

 

Χρειάζεται μάθηση για το επάγγελμα του γονέα; Χρειάζεται να μάθουμε στους νέους πώς να γίνουν γονείς; Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής»

Χρειάζεται μάθηση για το επάγγελμα του γονέα; Χρειάζεται να μάθουμε στους νέους πώς να γίνουν γονείς;

Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής»

Μέχρι πριν λίγο η Παιδαγωγική ασχολιόταν με το παιδί, από νεογνό, βρέφος, σχολικής ηλικίας κι έπειτα, οπότε οι νέοι είχαν μπροστά τους, μετά τον γάμο τους, αρκετό χρόνο για να ασχοληθούν, να μάθουν. Εδώ και 30 και πλέον χρόνια όμως, όλα άλλαξαν. 

Πρωτοπόροι ερευνητές από όλο τον κόσμο διακήρυξαν, μετά από μελέτες ετών και νέα ευρήματα, λόγω της νέας τεχνολογίας των υπερήχων και άλλων, ότι η ζωή του ανθρώπου  αρχίζει από την σύλληψη. Το έμβρυο έχει αισθήσεις αφής, γεύσης, ακοής, έχει συναισθήματα, σκέψεις, μνήμη, προπαντός συνειδητότητα: εγώ, ξεχωριστό από την μητέρα. Αισθάνεται αν η μητέρα, ο πατέρας το αγαπούν, αν επιθυμούν την γέννησή του, ή όχι. Η ψυχική του απόρριψη από την μητέρα, για διάφορους λόγους, από τον πατέρα, του δημιουργεί  τραύματα, έλλειψη αυτοεκτίμησης, έλλειψη αγάπης του εαυτού και του άλλου και προβλήματα υγείας στην ενήλικη ακόμη ζωή του. Ενώ η αποδοχή του από μητέρα και πατέρα, η αγάπη τους και η γαλήνη της ζωής τους δημιουργεί ύπαρξη με αυτοεκτίμηση, αγάπη και αισιοδοξία,  αποτελεί την βάση μια θετικής δημιουργικής προσωπικότητας. Προπαντός έγινε σαφές ότι από την σύλληψή του το νέο πλάσμα, για να διαπλάσει αρμονικά το σώμα, τον οργανισμό του και τον χαρακτήρα του, έχει ανάγκη από την επικοινωνία με την μητέρα και τον πατέρα του, από την αγάπη τους, την σκέψη, το καλωσόρισμα  και τις ευχές τους. Κι ότι αν εκείνοι δεν αναπτύσσουν διάλογο, σχέση μαζί του «θα μοιάζουν με τους θεατές θεατρικής παράστασης που έχασαν την πρώτη πράξη» διδάσκει ο ομ. καθηγητής ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών Ι. Παρασκευόπουλος. 

Η υγεία του ανθρώπου θεμελιώνεται κατά τους εννέα μήνες της ενδομήτριας ζωής του. Ο χαρακτήρας, τα ψυχικά χαρίσματα, οι ιδιοφυίες του χαράσσονται στην κυτταρική του μνήμη, μέσα από τις θετικές σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα της μητέρας - εγκύου και του πατέρα, μέσα επίσης από τον λόγο τους, την μουσική που ακούν, τις εικόνες που βλέπουν. Δυστυχώς όμως και ελλείψεις στον οργανισμό του  και ελαττώματα έκτοτε έχουν την αιτία τους. Αυτή την μεγάλη αλήθεια, που άλλαξε την γνώση μας για τον άνθρωπο  και την αγωγή του την παρουσίασαν στο παγκόσμιο κοινό πρωτοπόροι επιστήμονες περί το 1970.

Κατά τους εννέα μήνες οι γονείς, αν γνωρίζουν, έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στο παιδί τους υγεία, αγάπη, αξίες , αρετές, μέσα από την γαλήνη, αρμονία μεταξύ τους, την αγάπη τους προς το παιδί και τις ευχές τους ότι θα έχει Σοφία, Αγάπη, Δυναμισμό, Χαρίσματα! Να του δώσουν πολιτιστικές αρετές: αγάπη για την Μουσική, την αισθητική παιδεία, μέσα από τις εικόνες της Φύσης, της Τέχνης, της Ζωής. Να του δώσουν  την Χαρά, αν εκείνοι  χαίρονται, αν  ξεχάσουν τις στεναχώριες και τα προβλήματα. Τα βιώματα των αισθήσεων, σκέψεων, συναισθημάτων της μητέρας διαμορφώνουν τις συνάψεις του εγκεφάλου του εμβρύου και εμπλουτίζουν τον ψυχισμό του και χαράσσουν στην μνήμη των κυττάρων του μια πολύτιμη αρχή μάθησης.  Ο αναπτυσσόμενος αυτός οργανισμός για να αναπτυχθεί σε πληρότητα έχει ανάγκη από συνεχείς φυσικές, ψυχικές και πνευματικές εμπειρίες και προπαντός από γαλήνη, αποδοχή και αγάπη! 

Μεγάλη επανάσταση υπήρξε προσφάτως στις ιδέες, στις ανακαλύψεις. Δύο έως τρεις δεκαετίες πριν, έως το 1990, η Βιολογία πίστευε ότι το  DNA, τα γονίδια που το πρώτο ζυγωτό κύτταρο δέχεται κατά την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, αυτά θα καθορίσουν όλη την μεταγενέστερη ζωή του ανθρώπου κι επομένως, με μια τέτοια αντίληψη, το πώς η έγκυος θα βίωνε την εγκυμοσύνη της είχε μικρή σημασία. Αυτή όμως η αντίληψη παραμερίσθηκε απολύτως με την ανακάλυψη της Επιγενετικής που μας έδωσε  μια τελείως νέα προοπτική της αλήθειας. Με την νέα γνώση της επιγενετικής, το περιβάλλον και όχι τα γονίδια καθορίζουν τελικά τον άνθρωπο. Αν το περιβάλλον  που έπεται των γονιδίων –και η εγκυμοσύνη  είναι το πρώτο περιβάλλον του ανθρώπου- αν λοιπόν  η εγκυμοσύνη βιωθεί μέσα στην αγάπη και αρμονία, την χαρά και τις ευχές, τελικά θα δώσει δυνατότητα έκφρασης στις θετικές ιδιότητες των γονιδίων και θα αφήσει σιωπηρές τις αρνητικές τους ιδιότητες. Το αντίθετο θα συμβεί βέβαια αν η εγκυμοσύνη βιωθεί  μέσα στην ταραχή. Δηλαδή: «Τα γονίδια προορίζουν, το περιβάλλον καθορίζει». Ενδιαφέρον είναι να μάθουμε ότι μέσα σ’αυτά που αποδίδονται στο περιβάλλον είναι, εκτός της υγείας του, και η ευφυΐα του ανθρώπου και η δημιουργικότητά του, και η ειρηνική του διάθεση.

Η ανακάλυψη της Επιγενετικής  έδωσε μεγάλη δύναμη στην έγκυο, στο ζευγάρι γενικότερα. Σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις, ο τρόπος της ζωής των γονέων θα καθορίσει  τελικά την γενετική ιδιαιτερότητα και τα πνευματικά και ηθικά πλούτη της νέας ύπαρξης. 

Νέα σύγχρονη ανακάλυψη της Νευροεπιστήμης, οι νευρώνες- καθρέπτες: κοινωνικοί νευρώνες του ανθρώπου οι οποίοι κατοπτρίζουν ιδέες, συναισθήματα, βιώματα της εγκύου στο έμβρυο, ενωμένο μαζί της εις σάρκα μια, μας αποκαλύπτουν άλλη μία πηγή βαθιάς επίδρασης της νοοτροπίας της εγκύου- μητέρας στο έμβρυο-παιδί της .Ό,τι η μητέρα σκέπτεται, αισθάνεται και ζει εγγράφεται στους κοινωνικούς νευρώνες του παιδιού και διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Μητέρα και πατέρας είναι κατά την σύλληψη και κυοφορία του η αποκλειστική συναναστροφή του. Η επίδρασή  τους στο παιδί τους ποτέ μετά την γέννηση δεν θα έχει την ίδια δύναμη!

Αυτές οι ανακαλύψεις μας αποκαλύπτουν την τεράστια σημασία της εγκυμοσύνης και του τρόπου βίωσής της για την διαμόρφωση της ανθρώπινης  ζωής.  Έδωσαν μια άλλη διάσταση στην μητρότητα, την γονεϊκότητα και οδήγησαν στην ανάγκη να προετοιμασθούν οι νέοι που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια. «Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το μάθουν» dr Bruce Lipton. Η επιστήμη ασχολήθηκε επίσης με την αρχή … της αρχής: με την σύλληψη του  παιδιού  και κατέληξε σε συμβουλές προς τους νέους   σχετικές με την ερωτική τους συνάντηση. Αν σύλληψη συμβεί, το πρώτο ζυγωτό κύτταρο έχει ήδη το γονιδίωμά  του το DNA. Είναι άραγε άνευ σημασίας το πώς θα βιωθεί αυτή η ένωση για την ποιότητα των γονιδίων που θα ελκυσθούν;  «Έχει βαρύνουσα σημασία» είπαν και σ’αυτό οι βιολόγοι της Επιγενετικής.

Αυτή η αλήθεια ήταν γνωστή στην Αρχαία Ελλάδα: 

Κατά Πλάτωνα, «Στο διάστημα της τεκνοποιίας πρέπει τα ζεύγη να προσέχουν να μην πράττουν ούτε νοσηρά πράγματα, ούτε βιαιότητες και αδικίες, διότι αυτά εντυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών-εμβρύων. «Οι γυναίκες, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έπρεπε ιδιαίτερα να προσέχουν, ώστε να μην δοκιμάζουν ούτε πολλές ηδονές ούτε λύπες, αλλά να ζουν στην περίοδο αυτή τιμώντας την, φροντίζοντας να είναι ήρεμες, χαρούμενες, με καλή διάθεση» (Νόμοι, Ζ’ 792). … ». «Αρχή Πολιτείας απάσης νέων τροφή» = ανατροφή,  πίστευαν.

Κατά Πυθαγόρα, «Η τεκνοποιία πρέπει να γίνεται με σεβασμό των ορθών νόμων», δηλ. με «σύμπραξη της σωφροσύνης και της οσιότητας» διότι «αυτή είναι η αιτία της βιαιότητας πολλών ανθρώπων, ότι από τους πολλούς επιχειρείται η τεκνοποιία με κτηνώδη και αλόγιστο τρόπο» (Ιάμβλιχος, Πυθαγορικός βίος, 208 επ., Όκελλος ο Λευκανός «Περί της του παντός φύσεως»).

Προπαντός όμως στην Αρχαία Ελλάδα δίδασκαν στα κορίτσια (εορτές της Βραυρωνίας Αρτέμιδος) και στις ύπανδρες γυναίκες, κατά την πάνδημη εορτή των θεσμοφορίων, την μεγάλη δύναμη της μητρότητας και πώς έπρεπε να την ζήσουν, ώστε να δημιουργήσουν μια ωραία νέα γενιά! «Καλλιγένεια». Η ίδια αλήθεια έχει διδαχθεί από σημαντικούς σύγχρονους αγίους  γέροντες:  «Η μητέρα παιδαγωγεί τα παιδιά της μέσα στην μήτρα της με τα ψυχικά της βιώματα» εξηγεί ο Άγιος Πορφύριος, ίδια λέγουν και ο Άγιος Παϊσιος, Σωφρόνιος, του Έσσεξ, ο Επίσκοπος Χίου Παντελεήμων Φωστίνης κ. ά. Παρόμοιες συμβουλές βρίσκουμε και στις σοφές παραδόσεις του λαού μας: «Για να γεννήσεις παιδί όμορφο και με χαρίσματα, να βλέπεις όμορφους ανθρώπους, τον ήλιο, αγίους, ήρωες και ευεργέτες και να εύχεσαι οι αρετές τους να κοσμούν το παιδί». (καθηγητής Μιχαήλ Μερακλής)

Όλες οι πηγές γνώσης: Σύγχρονη Επιστήμη, Αρχαιοελληνική φιλοσοφία, Πατερική διδασκαλία και παραδόσεις - είναι σύμφωνες.

Στο  έργο του Edouard Schuré: «Οι μεγάλοι Μύστες», στο κεφάλαιο περί Πυθαγόρα,, διαβάζουμε: «Η αρχαιότητα είχε εννοήσει μια κεφαλαιώδη αλήθεια, που οι μεταγενέστερες εποχές παραγνώρισαν πάρα πολύ. Η γυναίκα για να εκπληρώσει καλά τα καθήκοντά της, ως σύζυγος και μητέρα, χρειάζεται μια διδασκαλία, μια ειδική μύηση… Στην Ελλάδα την διδαχή αυτή οργάνωσε ο Ορφέας… Απέδιδαν πάρα πολύ  μεγάλη σημασία στην φυσική και ηθική ζωή της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη της, για να συντελείται κατά τους θείους νόμους το ιερό έργο, δηλαδή η δημιουργία του παιδιού. Με μια λέξη δίδασκαν την επιστήμη της συζυγικής ζωής και την τέχνη της μητρότητας… Η γυναικεία μύηση οδηγούσε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση της γυναίκας για την σημασία του μητρικού ρόλου και μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς της φυλής, της ευρωστίας των γενεών, της διάρκειας των οικογενειών στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.»

Όλες οι πηγές γνώσης: Σύγχρονη Επιστήμη, Αρχαιοελληνική φιλοσοφία, Πατερική διδασκαλία και παραδόσεις ελληνικές και άλλων λαών, είναι σύμφωνες.

Ωστόσο, ας χειροκροτήσουμε σήμερα την αφύπνιση της σύγχρονης ανθρωπότητας στην πανάρχαια σοφία: 

1) Το 2014 όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αγγλίας υπέγραψαν «Κοινή κομματική Συμφωνία, με τον τίτλο: «Οι χίλιες και μία κρίσιμες μέρες - Η σημασία της ηλικίας από την σύλληψη έως τα 2 χρόνια.» (A cross parties Manifesto, «The 1001 critical days - The importance from the conception to age two period»). Σκοπός τους ήταν να προωθήσουν μέτρα ενημέρωσης των ζευγαριών, μελλοντικών γονέων, και προστασίας της προγεννητικής και πρώιμης μητρότητας, ώστε να βελτιώσουν την Δημόσια Υγεία και την Οικονομία της χώρας τους.

2) CEPPS Παγκόσμιοι και εθνικοί Οργανισμοί από όλο τον Κόσμο συνεταιρίσθηκαν για να προωθήσουν μέτρα σχετικά με τις  αναγκαίες αρχές για την προγεννητική γονεϊκότητα: Early Parenting Principles.

3) Τέλος η Επιστήμη όλως προσφάτως ανοίγει μια νέα εποχή: Τον  Μάιο 2018,  στην Γενεύη,  Επιτροπές του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ( WHO) και της UNICEF, στην προσπάθειά τους για την Υγεία της ανθρωπότητας, κατέληξαν, μετά από έρευνα, ότι όλα τα κράτη πρέπει να ασχοληθούν με τις ηλικίες από την σύλληψη μέχρι τα τρία χρόνια μετά την γέννηση. Αυτή η απόφαση περιέλαβε  συγκεκριμένες οδηγίες για τους γονείς, και  το ζευγάρι.

Το συμπέρασμα είναι ότι η  εξέλιξη της επιστήμης οδηγεί σε νέες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Ναι λοιπόν, οι νέοι πρέπει να μάθουν, αυτοί θα συμμετάσχουν ενεργά στην δόμηση του νέου πλάσματος: της Υγείας του, της Ευτυχίας του, των Χαρισμάτων του. Θα δώσουν γερά θεμέλια στην οικογένειά τους και στην χώρα τους. 

Ας το έχουν αυτό υπ’όψιν  οι υπεύθυνοι της υγείας και της παιδείας του τόπου μας. Χρειάζεται να οργανώσουν μια μάθηση για το επάγγελμα του γονέα, πρώτου παιδαγωγού, πριν από την γέννηση, κατά την πιο αποτελεσματική φάση του παιδαγωγικού έργου του. Ποιος θα τους διδάξει αργότερα;

 

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Ένα παγκόσμιο μήνυμα προς την Έγκυο και τον Πατέρα, Δημιουργούς της οικογένειας και της κοινωνίας του αύριο!

«Μέλλουσες  Μητέρες, μιλήστε στο έμβρυο μωρό σας, μιλήστε του με πολλή αγάπη!

Από την αρχή της εγκυμοσύνης σου, να επικοινωνείς συχνά με το μωρό σου, που είναι μια μοναδική ύπαρξη!

Ενθάρρυνέ το, και πες του πόσο πολύ το αγαπάτε εσύ και ο πατέρας του. Αξίζει όλη την αγάπη και την προστασία σας. Ακόμη και αν δυσμενείς εξωτερικές  συνθήκες σας επηρεάζουν, βρείτε τρόπους, ώστε το μωρό σας να μην δεχθεί αυτές τις επιδράσεις. Μπορείτε να παρέμβετε με την φαντασία σας, και να σκέπτεσθε ότι εσείς είσθε ένας απλός θεατής αυτής της δυσκολίας και ότι το μωρό σας δεν την αισθάνεται καθόλου. Μπορεί το κάθε τι με την σκέψη σας να ελαχιστοποιείται…

Καθημερινά να του μιλάτε για το μέλλον του, να του λέτε ότι το προστατεύετε επειδή είναι μοναδικό στον κόσμο. Ότι θα επιτύχει το κάθε τι, ότι θα του δώσετε αυτά που του χρειάζονται για να επιτύχει στην ζωή! Ότι του ετοιμάζετε όλα όσα έχει ανάγκη για να γίνει ευτυχισμένος άνθρωπος, γεμάτος ενθουσιασμό, χαρά ζωής, ότι θα μας εκπλήξει όλους με την σοφία του, την δύναμη της θέλησής του, το θάρρος του, ότι θα γίνει ένας ευεργέτης της ανθρωπότητας, ότι θα έχει καλή ηθική και φυσική υγεία… και ότι σ’όλη την ζωή σας θα ανταποκρίνεται στην αγάπη σας.

Μιλήστε του με λόγια, μαζί με την σκέψη και την αγάπη σας…

Κι εσύ, Πατέρα, ένωσε τις ευχές και την αγάπη σου… η σκέψη σου, η αγάπη σου και οι αρσενικές σου ενέργειες, εξ ίσου βρίσκουν και διαμορφώνουν το παιδί σου.»

«Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Είσαι υπερήφανη που γίνεσαι μητέρα; Η εγκυμοσύνη και το παιδί σου είναι τώρα προτεραιότητα; Δέκα χρυσές συμβουλές για το ζευγάρι, και την έγκυο από την «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής»

Είσαι υπερήφανη που γίνεσαι μητέρα;
Η εγκυμοσύνη και το παιδί σου είναι τώρα προτεραιότητα;

Δέκα χρυσές συμβουλές για το ζευγάρι, και την έγκυο από την «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» Εύα Τσαμπή, ανθρωπολόγος

  1. Σύλληψη με αγάπη: Ενώσου με τον, την σύντροφό σου με τρυφερότητα κι αγάπη, θαυμάζοντας τα χαρίσματά του, κι ευχήσου να σου χαρίσει ένα υπέροχο παιδάκι, με υγεία, σοφία και αγάπη! Αυτό και μόνο, με δύναμη ψυχής να σκέπτεσαι!

  2. να Τρέφεσαι υγιεινά: με άφθονα φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς, όσπρια, ωμό ελαιόλαδο, μαύρο ψωμί, ή ζέας, ψάρια (Ω3), αποφεύγοντας ζάχαρη, γλυκά, οινόπνευμα, τσιγάρο και τοξικά ποτά,

  3. να Αναπνέεις βαθιά: στο πάρκο, θάλασσα, βουνό, στο μπαλκόνι σου, για να οξυγονώσεις το αίμα σου, πρώτη ύλη για τον οργανισμό του παιδιού σου,

  4. να Γαληνεύεις την ψυχή σου με περίπατο στη φύση: θαυμάζοντας τοπία, τον ήλιο, τα αστέρια, τα βουνά, την θάλασσα, τα δένδρα, λουλούδια, εικόνες, χρώματα, ευωδιές, ευχόμενη για το παιδί σου υγεία, ομορφιά και χαρίσματα,

  5. να Χαϊδεύεις με αγάπη το παιδί σου εσύ και ο πατέρας καθημερινά, να του μιλάς, να του λες: αγοράκι ή κοριτσάκι σ’αγαπώ!

  6. να Εύχεσαι νάχει αρετές και χαρίσματα: Υγεία, Δυναμισμό, Ομορφιά, Καλοσύνη κι Αγάπη, Εξυπνάδα και Σοφία, να γίνει Καλός και Άξιος άνθρωπος,

  7. να Τραγουδάς, να παίζεις, να ακούς μελωδική μουσική, (επίσης: Μότσαρτ, Βιβάλντι, Σοπέν, ελληνικά) για νάχει το παιδί σου αρμονία σώματος και ψυχής,

  8. να Βλέπεις το παιδί σου ήλιο λαμπρό, με το φως της σοφίας, την ζεστασιά της αγάπης, την δύναμη της υγείας και δυναμισμού. Να φοράς εσύ φωτεινά χρώματα, αποφεύγοντας μαύρα και γκρίζα (όπως η παράδοση συμβουλεύει),

  9. να Προσέχεις τις συναναστροφές σου: νάναι άνθρωποι καλοί, ηθικοί, θετικοί, κι ας απομακρύνεις αρνητικούς, εριστικούς, την τηλεόραση, τις φωνές …

  10. Να καλωσορίσεις την γέννηση του παιδιού που ήρθε στην οικογένειά σας, να το θηλάσεις με αγάπη.

Και λίγες αν ακολουθήσεις από τις παραπάνω πρακτικές οδηγίες μεγάλα θα έχεις αποτελέσματα!

κατασκευή ιστοσελίδας, Search Engine Optimization (SEO), προώθηση από exceliso.com