από την Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλο Επικρατείας,
Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής 

Στην αρχαία Ελλάδα οι νέοι δεν αφήνονταν στην τύχη τους για την άσκηση του πατρικού και μητρικού ρόλου. Από τις νεαρότερες ηλικίες δέχονταν μια ειδική παιδεία, στους ναούς των θεών, ξεχωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια. Στους ναούς της Αφροδίτης, γινόταν από τις ιέρειες της θεάς, η μύηση: εκπαίδευση  των αγοριών στην τεκνογονία και τον πατρικό ρόλο, ενώ η  μύηση: εκπαίδευση  των κοριτσιών ήταν ανατεθειμένη από την εφηβική τους ηλικία στις ιέρειες της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (βλ. εκθέματα του ομωνύμου Μουσείου στην Βραυρώνα).

Ιδιαίτερα σπουδαία ήταν η μύηση-εκπαίδευση των υπάνδρων γυναικών από τις ιέρειες της θεάς Δήμητρας κατά την μυητική εορτή των Θεσμοφορίων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν τόσο στενή την σχέση της Γαίας και αργότερα της Δήμητρας (Δημήτηρ – Γη – Μήτηρ) με την ανθρώπινη Μητέρα, ώστε στις εορτές προς τιμήν της Δήμητρας, τα Θεσμοφόρια, μυούσαν, δηλαδή εκπαίδευαν τις νεαρές παντρεμένες γυναίκες: θεσμοφοριάζουσες στον μελλοντικό μητρικό τους ρόλο. Εκείνες, αλήθεια, είχαν την ευθύνη της διατήρησης των «θεσμών»: της διατήρησης δηλ. του κάλλους και της αρετής της ελληνικής γενιάς. Τα «Θεσμοφόρια», ήταν μια πάνδημη ιερή εορτή  διαρκείας 3-5 ημερών, ανάλογα με την οργανώτρια Πόλη, όπου μετείχαν μόνον παντρεμένες γυναίκες. Σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις οργάνωναν θεσμοφόρια. Οι άνδρες, είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν στην Πόλη το ανάλογο χρημάτιο για την συμμετοχή των συζύγων τους στην τελετή και την διαμονή τους επί 3-5 ημέρες στον Ναό της θεάς. Κατά την διάρκεια της τελετής, η Εκκλησία του Δήμου δεν λειτουργούσε, διότι οι άνδρες ασχολούντο με την οικονομία: την λειτουργία του οίκου, έργο ανατεθειμένο γενικά στις γυναίκες.

Λίγα γνωρίζουμε για την αυστηρά μυστική αυτή εορτή, για την οποία οι γυναίκες όφειλαν σιγή και δεν επιτρεπόταν να αποκαλύψουν. Από όσα είναι γνωστά: Πρώτα προβλεπόταν διαδικασία φυσικής κάθαρσης των γυναικών, (την πρώτη ημέρα), με την νηστεία και την επαφή τους με τη γη. Έπειτα ψυχική κάθαρση, την δεύτερη ημέρα, όπου οι γυναίκες έκλαιγαν, συμμετέχοντας στο πένθος της Δήμητρας, που έχασε την κόρη της Περσεφόνη, που είχε απαγάγει ο Άδης. Όλη η Πόλη θρηνούσε επίσης, σ’αυτή την «μέση των θεσμοφορίων», συμμετέχοντας στο πένθος των γυναικών, και η ζωή στα κοινά της Πόλεως αργούσε, πράγμα που σημαίνει την επίγνωση της Πολιτείας και των ανδρών για το σημαντικό έργο όπου οι γυναίκες εκπαιδεύονταν και στο οποίο όφειλαν την λαμπρότητα του πολιτισμού τους. Τέλος γινόταν μύηση στην «Καλλι-γένεια» (την 3η και 4-5η ημέρα της εορτής, δηλ. διδασκαλία για την δημιουργία ωραίων απογόνων, από τις ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Και βραβευόταν η γυναίκα που είχε φέρει στον κόσμο το υγιέστερο και ομορφότερο παιδί από τα προηγούμενα Θεσμοφόρια έως τα παρόντα. 

Χάρις στο έργο του Αριστοφάνους: «Θεσμοφοριάζουσες», αφιερωμένο στην εορτή των θεσμοφορίων, αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό και την σημασία αυτής της γυναικείας εορτής. Οι γυναίκες, από την φύση τους, «έφεραν τους θεσμούς» της Πόλεως.. Εκείνες ήταν υπεύθυνες για την διαιώνιση του κάλλους και της Αρετής της γενεάς των Ελλήνων, αφού εκείνες κατά τους εννέα μήνες της διαμόρφωσης των νέων γενεών, είχαν την δυνατότητα να εγχαράξουν μέσα τους Αξίες Ζωής.
Oi γυναίκες που είχαν μυηθεί στην σημασία και την ουσία της Μητρότητας, κατά την εορτή των Θεσμοφορίων θεωρούσαν τιμή τους και ευθύνη τους την άσκηση του ρόλου αυτού, τόσο σημαντικού για την πόλη.

Στη «Μήδεια», τραγωδία του Ευριπίδη (γερμανική έκδοση) η εγκληματικότητα της τραγικής μάνας αποδίδεται από την ίδια τη Μήδεια στις κακές σκέψεις της μητέρας της και στην έλλειψη αγάπης προς αυτήν, όσο την έφερε στη μήτρα της: 

την μήτρα της μητέρας της, που η Μήδεια αποκαλεί: «κατάψυχρα σπλάχνα».

Μετά τον φόνο των παιδιών της, η Μήδεια αναφωνεί:

“Αχ! Κόσμε!
Μακάρι εσένα υπαίτιο να θεωρούσα για ό,τι σε μένα έκανα κακό,
που ίδιο δεν εστάθηκε ως τώρα,
όμως, την μάνα μου φταίχτρα θα πω και υπαίτια,
γιατί σαν στα κατάψυχρά της σπλάχνα με κυοφορούσε,
μονάχα του κακού την σκέψη άφηνε να με φθάνει,
και συμφορές να γίνω εγώ αιτία νάρθουν,
και άξια για τούτες να θρηνήσω, να μην είμαι”.
(Φιλόλογος Πόπη Πασπαλιάρη)

Επίλογος

Ο γάλλος λόγιος Edouard Schuré, «Οι μεγάλοι Μύστες», ερευνώντας την αιτία της εξαιρετικής φιλοσοφικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ανάπτυξης της Ελληνικής αρχαιότητας, την απέδωσε στην συστηματική προετοιμασία των νέων και μάλιστα της γυναίκας στον ρόλο της μητρότητας:

«Στην Αρχαία Ελλάδα, η μύηση της γυναίκας στον μητρικό ρόλο οδηγούσε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση και μπορεί να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς της φυλής, της ευρωστίας των γενεών, της γέννησης τόσων φιλοσόφων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, πολιτικών… σπουδαίων ανθρώπων στην ελληνική αρχαιότητα.» 

Η νεώτερη Ελλάδα δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα πανίσχυρα και δοκιμασμένα αρχαιοελληνικά παραδείγματα.

Θεσμοφόρια, έργο του ζωγράφου Millet

 

 

 


♡ + ♥

Όλοι υπάρχουμε λόγω της καλοσύνης κάποιων. 

be kind do good

MISS UNIVERSE 2022

71st MISS UNIVERSE CROWNING MOMENT! Miss Universe 2022

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ - PRODERMAGE - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2023 - SAVE THE DATE - SOTHYS

Η ομάδα της Prodermage, σας προσκαλεί
την Κυριακή 01/10/2023 11:30 π.μ. – 5:00 μ.μ.
στο STRATOS VASSILIKOS HOTEL
Μιχαλακοπούλου 114
(Πλησιέστερος σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής)

μάθετε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ PREMIUM ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ - ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

PREMIUM ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Goumas Beauty Med Γιάννης Γκούμας

 

PREMIUM ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

 
 
 
ACOS Cosmetics

 

 
 
 
 
comfort zone cosmetics
 
 
 
 
BABOR Cosmetics
 
 
 
 
DERMATUDE META THERAPY
 
 

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ STOP AGE ΣΤΗ GOUMAS BEAUTYMED

MICRO DERMOBOOSTER™ by SOTHYS – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΕΞΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΟΥΣΙ
Ζητείται αισθητικός με γνώσεις μασάζ, θεραπείες προσώπου / σώματος και αποτρίχωση με κερί, σε κέντρο ευεξίας στο Μαρούσι.

Ανακοινώθηκε: 29/8/2023

μάθετε περισσότερα

F SKIN

 

BABOR ASK FOR MORE - η ιστοσελίδα της BABOR

ACOS PREMIUM BEAUTY BRANDS - [ comfort zone ] - BABOR

COSMETICUM NUTRICOSMETICS

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ +
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ +
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Goumas Beauty Med Γιάννης ΓκούμαςChrysallis  Proderma  καλλυντικά και μηχανήματα αισθητικής

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ +
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

 
 

 

 
 

 

dermalogica

 

CLEAN BEAUTY

CLEAN σε: ΧΩΡΙΣ PARABENS, ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑΤΑ. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΕ ΖΩΑ

CLEAN σε: ΧΩΡΙΣ PARABENS, ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ, ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΕΥΕΞΙΑ SPA WELLNESS

HARMONY SPA MAROUSI ATHENS GREECE

INVOID MASSAGE & SPA PERISTERI ATHENS GREECE

AKTAION BEACH BOUTIQUE HOTEL AND SPA AGISTRI GREECE

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιστοσελίδα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ είναι η online εκδοχή του επιστημονικού περιοδικού αισθητικής ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ. Ξεκίνησε ως έντυπο τριμηνιαίο περιοδικό για πρώτη φορά το 1987 μέχρι το 2006. Είναι ένα καθιερωμένο επιστημονικό περιοδικό για αισθητικούς.

Το ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ είχε πιστούς αναγνώστες και πρωταγωνίστησε σαν μέρος της βιβλιογραφίας, στον κλάδο μας, διότι όταν ξεκίνησε την έκδοσή του, δεν υπήρχε βιβλιογραφία. Βιβιογραφία δημιουργήθηκε από το περιοδικό μας και κάποια άτομα που δούλεψαν γι’ αυτό.

Ακόμα και σήμερα, ηλεκτρονικά πλέον, δημοσιεύει πρότυπα άρθρα για πρώτη φορά, φιλοξενεί σπουδαίους επιστήμονες, δίνει βήμα σε όλους όσους έχουν να πουν κάτι σημαντικό. Συνεργάζεται με εταιρείες που εδώ και πολλά χρόνια το εμπιστεύονται.

Αυτούς τους συνεργάτες ιδιαίτερα ευχαριστούμε. Εκτός από τα επιστημονικά άρθρα, υπάρχει η ενημέρωση για τα γεγονότα, αλλά και αυτά που πρόκειται να συμβούν στο χώρο μας, όπως συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις και άλλα. Είναι χορηγός επικοινωνίας για πολλές μη κερδοσκοπικές και κοινωφελούς σημασίας οργανώσεις. Είναι γεμάτο γνώσεις, ειδήσεις, χρώματα, ομορφιά, αισθητική.

Είναι το αγαπητό σε όλους ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (καταχωρίσεις 2010 - 2023)

ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΛΕΪΖΕΡ (LASER) ΑΠΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

Ποιος πραγματικά είναι ο ειδικός για ολοκληρωμένη και ασφαλή αποτρίχωση;

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ με θέμα: "Χρήση μηχανημάτων αποτρίχωσης λέϊζερ (laser)"

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ή πτυχίου ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής

Σημαντική σημείωση

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας έχει πληροφοριακό σκοπό και απευθύνεται σε επαγγελματίες αισθητικούς. Τίποτα από τα αναγραφόμενα δεν αποτελεί διάγνωση ή θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας και δεν υποκαθιστά τις οδηγίες γιατρών σε οποιοδήποτε θέμα. Οι πάσχοντες από οποιαδήποτε νόσο, όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή οποιουδήποτε τύπου ή όσοι εμφανίζουν ενδείξεις νόσου ή έχουν ιστορικό νόσου, πριν τη χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος ή την εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Η χρήση βοτάνων πρέπει να γίνεται με σύνεση και στη σωστή για τον κάθε οργανισμό δοσολογία. Οι απόψεις που διατυπώνονται, είναι οι γνώμες επαγγελματιών που δεν έχουν σκοπό να παροτρύνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, αλλά να πληροφορήσουν ως προς τις καλές πρακτικές, όπως οι επαγγελματίες τις αντιλαμβάνονται και τις εφαρμόζουν. 

Σας προτρέπουμε να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες γιατρών και να απευθύνεστε στους επαγγελματίες εμπιστοσύνης σας.

KLAPP COSMETICS
ACOS
DERMATUDE